Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Räkna med vilt i påsktrafiken

Under påsken är många på resande fot för att hälsa på släkt och vänner. Det är en av årets stora trafikhelger. Nu visar det sig att det inte bara är trafiken som måste uppmärksammas, risken för viltolyckor är även högre än vad man tidigare trott.

Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL

NORRKÖPING2011-04-21 03:00

Ta det försiktigt i påsktrafiken, uppmanar Älgskadefondsföreningen. Forskning på Sveriges Lantbruksuniversitet visar att älgkorna stöter bort sina fjolårskalvar tidigare än man trott. Den senare påskhelgen verkar dessutom sammanfalla med älgarnas bortstötning av kalvarna.

- Det är viktigt att förstå att bortstötningen är högst individuell, men det kommer vara mer rörelse i skogen en tid framöver. Trafikanter bör ägna lite extra uppmärksamhet och vara förberedda på vilt. Som vanligt ska varningsskyltar och platser där viltstängsel upphör respekteras, säger Niclas Dahl, informatör på Älgskadefondsföreningen.

Var extra vaksam
Ska man ut och resa är det viktigt att anpassa hastigheten efter förutsättningarna och inte låta sig bli övermodig av att det är ljust ute. Påsktrafiken kan vara besvärlig och givetvis ska trafikolyckor också undvikas. Kom ihåg att planera körningen och undvik stress. Ska du ut och åka i kommunen finns det vissa vägsträckor där extra uppmärksamhet kan krävas.

- Det är mycket rörelse nu. Givetvis är vilt alltid en risk, men i Norrköpings kommun kan vi se att väg 209 mot Arkösund har haft en ökning av älgolyckor. Sedan januari 2010 har det skett 15 älgolyckor på sträckan, det kanske inte låter mycket, men det är anmärkningsvärt med så mycket älg på samma vägsträcka. Den sträcka vi vanligen har många fall på är E22:an söderut mellan Norrköping och Söderköping, men där visar statistiken hittills på en minskning av viltolyckor, säger Magnus Hallros, länsansvarig polis för Nationella Viltolycksrådet i Östergötland.

Vildsvin och rådjur
Rådjur och vildsvin representeras annorlunda i statistiken och det är svårt att ge en samlad bild av någon särskilt drabbad vägsträcka.

- Det är inte så gott om vildsvin i Norrköpingsområdet just nu. Men rådjur är ett problem på ett annat sätt. De är betydligt mer oförutsägbara, när jag tittar på hur de olika vägarna i Norrköpings kommun är drabbade ser jag nästan samma mängd rådjur överallt. Så jag kan bara säga generellt att det är gott om rådjur just nu, säger Magnus Hallros.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!