Raggar elever till utbildning i Arjeplog

NORRKÖPING
Drygt 120 mil till skolan? Ja, kanske om man får ta körkort på skolans bekostnad och köra Ferrari eller Porsche på skoltid.
På tisdagen fick elever i Norrköping information om gymnasieutbildningen BilSystemTeknik i Arjeplog.

– BST är inte en utbildning för bara killar, poängterar Roberth Wikström och Carrie Söderberg. I dag är 25 procent av eleverna tjejer.
FOTO: ANITA KJELLBERG

– BST är inte en utbildning för bara killar, poängterar Roberth Wikström och Carrie Söderberg. I dag är 25 procent av eleverna tjejer. FOTO: ANITA KJELLBERG

Foto:

Norrköping2001-11-07 00:00
Har man läget emot sig gäller det att ragga elever till skolan. Ett EU-projekt ger Roberth Wikström och Carrie Söderberg möjlighet att resa land och rike runt för att informera om BilSystemTeknik, BST. En utbildning som bara finns i Arjeplog.
I Arjeplog pratar man norrländska och tyska, engelska, spanska, japanska, franska, holländska, koreanska och några språk till. Arjeplog är nämligen världens största vintertestort för fordonsindustrin. Under vinterhalvåret kommer de, testförarna, ingenjörerna och mekanikerna från världens alla stora fordonstillverkare för att se om deras bilar klarar testerna i det hårda svenska klimatet.

<b>Språkkunnighet</b>
Önskemålet om en skräddarsydd utbildning kommer från fordonsindustrin, som har ett stort behov av språkkunniga tekniker och ingenjörer.
- Det är de elever vi raggar nu som ska titta på framtidens bilar, säger Roberth Wikström.
BST bygger på teknikprogrammet och är 3-årig.
- Det här är det enda teknikprogrammet som har ett obligatoriskt tredje språk, säger Carrie Söderberg. Och med möjlighet att läsa ett fjärde språk.
Programmet är teoretiskt, det är inget mekande med bilar på schemat.
- Efter utbildningen kan man fortsätta på vilken högskola som helst, säger Roberth Wikström. Den som vill läsa vidare har en mycket bra grund att stå på.
Och den som inte vill läsa vidare har mycket bra chanser att få jobb inom bilindustrin och testföretagen i Arjeplog.

<b>Praktik utomlands</b>
Till skillnad från andra teoretiska utbildningar har BST mycket praktik inlagd alla tre åren. De första två åren är praktiken förlagd till orten och de olika testföretagen där. Det tredje året finns möjlighet till praktik utomlands.
- Den som är duktig på engelska kan praktisera på Rover i England och den som är duktig på tyska kan praktisera på BMW, säger Carrie Söderberg.
I praktiken ingår bilkörning och eleverna får möjlighet att ta körkort, både B- och C-kort, på skolans bekostnad.
- Många gånger är det föräldrarna som sätter stopp när deras barn vill söka till BST, berättar Roberth Wikström. Därför anordnar vi en besökshelg varje år. Vi visar runt på skolan och föräldrarna får träffa lärare och andra elever. De får titta på elevhemmet, där vi har anställda som jobbar dygnet runt. Efter den helgen brukar föräldrarna känna sig trygga.
När Roberth Wikström och Carrie Söderberg är på Enebyskolan kommer flera elever fram och förhör sig om utbildningen. En av dem är Paul Andersson som går i nian och snart ska söka till gymnasiet.

<b>"Det lät bra"</b>
- Jag tycker det lät bra, säger han. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att flytta till Arjeplog. Det enda är väl att det krävs ganska höga betyg för att komma in.
Utsikterna till gratis körkort och möjligheten att få köra tuffa bilar lockar lika mycket som själva utbildningen, erkänner Paul Andersson.
- Fast jag vill köra Corvette. Tror du man får det?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om