Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rådet från sjukvården: "Håll äldre syskon hemma"

Det syns en liten nedgång i antalet barn som söker vård för RS-virus. "Men det är för tidigt att säga att toppen är över", säger Anna Byléhn, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset.

Anna Byléhn, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset, säger att smittan pågår och råder småbarnsföräldrar att vara försiktiga.

Anna Byléhn, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken på Vrinnevisjukhuset, säger att smittan pågår och råder småbarnsföräldrar att vara försiktiga.

Foto: Region Östergötland, Sara Segraeus

Norrköping2021-11-24 11:00

Det var i början av oktober som antalet RS-smittade spädbarn började stiga, både i landet i stort och på Vrinnevisjukhuset. Sen dess har det varit ett högt tryck på barnakuten och många inlagda på avdelningen. 

– Vi har sex vårdplatser och som mest hade vi sex inlagda barn med RS-virus. Det var 100 procent av vår beläggning, säger Anna Byléhn.

Utöver de inlagda är det många barn som varit inne på barnakuten för bedömning men som kunnat åka hem.

– Man har kunnat fortsätta sin vård hemma men ser man en försämring, att barnet får svårt att andas, ska man komma tillbaka. 

Den senaste veckan har det varit ett lägre tryck på barnakuten än tidigare, men det är fortfarande tre barn inlagda för behandling.

– Visst pågår smittan fortfarande, säger Anna Byléhn, och är tydlig med att minskningen kan "vara ett gupp i kurvan".

– Nästa vecka kanske det är lika många som söker igen. Men vi kan ju hoppas på att det är en nedgång.

Ökningen under hösten har med stor sannolikhet att göra med pandemin. Den har gjort att många hållit sig hemma, och därmed skyddat sig inte bara mot covid-19, utan även mot andra virussjukdomar. Nu går de större barnen tillbaka till förskolan, och smittar varandra.

– De har inte utvecklat den immuniteten som annars eftersom de inte varit sjuka de senaste ett, två åren. Nu går de till förskolan och drar hem smittor till sina nyfödda syskon, säger Anna Byléhn.

Hur har ni klarat det hårda trycket personalmässigt?

– Vissa pass stärker vi upp med en extra undersköterska eller sjuksköterska, när vi har barn inlagda med andningsstöd. Det finns ju inte barnpersonal på andra avdelningar så vi har fått klara oss med den personal vi har. De är lojala och har ställt upp och tagit extrapass i mångt och mycket.

Personalpoolen, som tidigare fokuserat på covid-19-patienter, kommer nu istället att prioritera barnavdelningen.

– Där har vi fyra undersköterskor som nu återintroduceras i barnsjukvård så det är en stor hjälp för oss.

Vad rekommenderar du till föräldrar med små barn?

– Att stanna hemma, och undvika kontakter som man inte behöver ta. Tvätta händerna noga och ofta. Och gärna låta äldre syskon stanna kvar hemma om man inte behöver lämna på förskolan. 

– Man får gärna gå promenader i friska luften men att ta med barnet och julhandla på varuhus, det är olämpligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!