Varje år dör omkring hundra personer i drunkningsolyckor i Sverige och de flesta olyckorna sker under sommarmånaderna.
I fjol var det ovanligt få som drunknade, 68 personer, medan det året innan det var ovanligt många, 136.
– Generellt är det så att ju finare väder det är desto mer ökar risken för drunkningsolyckor. Är det en fin sommar så blir det ofta fler som drunknar, säger Sylvia Rydström, chef för verksamhetsstöd hos RTÖG.
I år har 40 personer i Sverige mist livet till följd av drunkningsolyckor och över hälften av dem, 23 stycken, kom i juni månad. Det är betydligt fler än vad det brukar vara i juni rapporterar Svenska livräddningssällskapet, som också är de som sammanställer statistiken.
– Siffrorna är mycket högre än vad vi haft något tidigare år, sa Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet till SVT Nyheter i slutet av juni.
I Östergötland har dock situationen varit en annan.
– Vi har varit väldigt förskonade från drunkningsolyckor i år. Vi har inte haft några drunkningar i Östergötland och vi har inte haft så många drunkningslarm som vi behövt åka på, säger Sylvia Rydström.
Folkbladet rapporterade i slutet av juni om en drunkningsolycka i Ensjön där en man i 40-årsåldern fick föras till sjukhus och sedermera avled.
Enligt Rydström kan det vara så att den personen kommer med i julistatistiken som inte är sammanställd än, alternativt att personen avled av en annan orsak.
– Ibland kan det vara så att orsaken till att personen avlider inte beror på drunkningen utan det kan vara annat som tillstött.
Hur ska man agera då om man ser att någon är på väg att drunkna?
– Framför allt ska man vara medveten om att en person som drunknar inte viftar med armarna och ropar, utan den som drunknar gör det tyst. Därför är det jätteviktigt med uppmärksamhet. Ser man att någon håller på att drunkna så gäller det att så fort som möjligt informera omgivningen så att någon kan larma 112. Om man sedan ger sig ut så ska man alltid se till att man har någonting mellan sig och den som drunknar så att man inte själv riskerar att bli neddragen, antingen en livboj eller vad du nu har, en tjockare gren. Om personen sedan inte är vid medvetande är det hjärt- och lungräddning som gäller, säger Sylvia Rydström.