Jonas Dillqvist, ägare till Dillqvists i Norrköping är en av alla krögare som valt att ansluta sig till maträddningen.
– Man lägger upp det som blir över till ett reducerat pris, förklarar Jonas Dillqvist.
I konsumentens telefon plingar ett meddelande som säger att det finns mat att rädda. Det vill säga köpa till ett kraftigt reducerat pris.
För företagen innebär det hela att man kan bli av med maten istället för att kasta det. Kostnadseffektivt både för företagen och för den enskilde.
De två varianter som finns just nu är appen Karma och Resq. Det funkar ungefär likadant för konsumenterna, men det skiljer sig lite för företagen.
– Karma har snabbare avhämtning. Där är det tänkt att konsumenten ska kunna hämta inom några minuter och då måste det vara packat och redo att lämnas ut. Med Resq kan restaurangen mer välja avhämtningstid, säger Jonas Dillqvist och påtalar att man lagt in samma önskemål när det gäller appen Karma.
Appen Karma är lite mer svårjobbad berättar Jonas Dillqvist. Under lunchrusningen har man inte riktigt beredskap att lämna ut maten så snabbt. De har också märkt en tendens att vissa hellre väljer den förpackade maten än köpa dagens.
– Det är tänkt att man ska se vad som finns kvar efter lunchen och boka upp det. Vi brukar lägga ut vad som finns kvar och så får man boka upp det och hämta efter fyra, säger Jonas.
– Då hinner vi packa och lämna ut. Det är ju överskottet som ska läggas ut.
Han beskriver maträddning som något som är här för att stanna.
– Vi anslöt oss egentligen för att ta vara på det överskott vi har. Det är nåt nytt och spännande som jag tror kommer att bli jättestort om några år. Det är samhällsnytta och det är i tiden och ett ekologiskt tänk.
Just på Dillqvists märker man också att det är många som väljer att köpa överskottet för att ersätta äldreboendenas mat.
– Det vi upplever nu är att många köper till sina äldre föräldrar som inte är nöjda med det kommunen serverar.
– Det är ofta barn som tycker att föräldrarna klagar på maten de får och så väljer de att köpa klassisk husmanskost till dem. Så får de en bra komponerad och nylagad måltid, säger Jonas Dillqvist.
All mat lämnas ut kall och konsumenten själv kan välja när den ska ätas. Utbudet är också mycket varierande från dag till dag.
– En dag finns det massor och en dag inget alls, säger Jonas.
Jonas Dillqvists restaurang har snart varit aktiv med apparna i ett år och han gillar konceptet som han tror kommer växa.
– För oss gör det jättestor skillnad. Vi blir i princip av med allt vi säljer, säger Jonas Dillqvist och påtalar att det ännu inte är så mycket användare, men att det ökar hela tiden.
– Ingen vill ju säga att de köper det för att det är billigt men de får ju en fullgod och vällagad rätt för kanske 25-30 kronor. Det är klart att det påverkar.
Jonas Dillqvist menar att kundgruppen är varierande.
– Ja, det finns de som köper åt äldre omsorgsgrupper och så finns det de som jobbar och tycker att det är smidigt att inte laga mat. Det är en salig blandning. Sen finns ju studenterna med. Det är svårt att säga vilken målgrupp som är störst.