Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Rädda kullerstenarna"

NORRKÖPING
Stadsmuseets chef vill ha kvar historiskt minne
- Rädda kullerstenarna på Stallgatan!
Det säger Stadsmuseets chef Ewa Bergdahl, efter att ha besiktat de kullerstenar som kommit upp i dagsljus, sedan asfalten tagits bort på Stallgatan utanför Östgötateaterns entré.

De här kullerstenarna kan vara från 1850-talets Norrköping och är, enligt stadsmuseets chef Ewa Bergdahl, värda att bevara. Men enligt planerna ska de rivas bort under vecka 18...
FOTO: ROBERT SVENSSON

De här kullerstenarna kan vara från 1850-talets Norrköping och är, enligt stadsmuseets chef Ewa Bergdahl, värda att bevara. Men enligt planerna ska de rivas bort under vecka 18... FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-04-18 00:00
Tanken är att kullerstenarna ska forslas bort och ersättas av huggen smågatsten längs hela Stallgatan, något som Ewa Bergdahl tycker vore mycket tråkigt:
- Kullerstenarna kan faktiskt härröra sig från 1850-talets Norrköping, då man byggde Stora hotellet 1854 och stallarna och uthusen tillkom 1857. Alla byggnaderna ritades av den berömde Norrköpingsarkitekten Theodor Malm.
- Dessa byggnader finns dessutom fortfarande kvar längs Stallgatan och hör på ett historiskt intressant sätt ihop med kullerstenarna på gatan.

<b>"Ny funderare"</b>
- Så jag förordar verkligen att kommunens ansvariga på gatu- och parkkontoret tar en ny funderare angående de här partierna av äkta kullerstenar och försöker rädda dem kvar till eftervärlden, om det bara finns en möjlighet.
- Faktum är att det inte längre finns många platser kvar med äkta kullerstenar från 1800-talets Norrköping. Vi har något parti här vid Stadsmuseet och ytterligare någon gränd i Norrköping, men det är mycket sällsynt att de bevarats.

<B>? Varför tror du att det även idag är huggen gatsten i mittenpartiet av Stallgatan?</B>
- Det tror jag tillkom 1908 i samband med att Östgötateatern byggdes och att man då tog bort kullerstenarna just framför entrén och istället lade dit huggen sten på det partiet.
- På något sätt kanske även Östgötateatern kan ha glädje av de gamla kullerstenspartierna på gatan utanför och känna historiens vingslag, om man visar någon uppsättning från förr i tiden, funderar Ewa Bergdahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om