34-åriga psykologen Sofia från Lund gillade som många andra att surfa runt på nätet. Något som upptog ännu mer av hennes tid under pandemin. Men Sofia var inte nöjd med utbudet på sociala medier. Det hon kunde läsa om sitt eget yrke och olika diagnoser speglade inte sällan rena felaktigheter, berättade hon vid en välbesatt föreläsning i Louis de Geer nyligen.
– Det fanns en del utländska psykologer på nätet, mest amerikanska, men de hade jag inget intresse av att följa.
Sagt och gjort. Efter en tids funderande bestämde hon sig för att starta Tiktok-kontot "Psykologtipset".
– Det började lite i smyg, jag kände knappt någon som ens hade Tiktok. Jag berättade bara för min närmaste vän att jag fanns på nätet. Det var inte så att det bara "exploderade" men jag fick en del följare och när min egen branschtidning skrev om kontot tog det fart på allvar. Då kunde jag inte vara hemlig längre, säger Sofia och skrattar.
Med ungefär 50 000 följare är hon numera välkänd på nätet och många unga tar till sig av hennes råd och klargöranden.
– Jag vill svara på frågor och bemöta oriktiga fakta. Det finns så mycket missvisande information om psykisk ohälsa på nätet, jag kände att mycket av det inte stämde i verkligheten. Unga pratar öppet om psykisk ohälsa men det kan lätt bli generaliserande och rent felaktigt.
Enligt Sofia Bilbao finns det bland många unga en vilja att bli stämplad med en diagnos.
– Bipolär kommer att bli den nya "innediagnosen", tror jag. Man vill ha diagnosen, läser på mycket själv och gör så att säga en beställning hos sin psykolog.
Hon har själv mött såna personer i sin yrkesutövning på elevhälsan i Skåne.
– De kommer till oss och säger "jag har autism, ställ diagnosen på mig". Det här är människor som läst på och vet vad psykologen vill höra.
Senare i livet upptäcker många att diagnosen kan ställa till det i olika livsval.
– Det kan handla om utbildningar inom polis eller militär, bland annat. Då kan man plötsligt vilja ta bort sin diagnos. Det kan ju förstås också kännas tråkigt att ha en diagnos som man inte längre känner igen sig i.
Många unga är väldigt öppna kring sin problematik. Enligt Sofia är det inte ovanligt att klienter spelar in sina samtal med psykologen i smyg och sedan lägger ut på nätet.
– Det är inte olagligt, men däremot kan det kännas olustigt.