Punkaren som blev seriös
NORRKÖPINGRolf Hind, 37, är punkaren som blev konsertpianist med stjärnstatus. Han tycker att det finns likheter mellan punk och modern konstmusik.- Nyskriven musik kan vara ganska vild, men många tror att den enbart är vacker och poetisk, säger han.I kväll är han solist med Norrköpings Symfoniorkester i De Geerhallen.
I kväll spelar den unge, engelske pianisten Rolf Hind med Norrköpings Symfoniorkester i De Geerhallen. Jag har spelat samma pianokonsert med fem olika orkestrar och den här är den bästa. Det är imponerande att det finns en så bra symfoniorkester i en stad av Norrköpings storlek, tycker Rolf Hind. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
- Det är mer spännande att samarbeta med nutida tonsättare, än att arbeta med döda tonsättares verk, säger han.
Vid kvällens konsert med symfoniorkestern är han solist i pianokonserten La Notte, skriven 1998 av den danske tonsättaren Bent Sörensen.
<b>Imponerande orkester</b>
- Det är imponerande att det finns en så bra symfoniorkester i en stad av Norrköpings storlek. Jag har spelat pianokonserten med fem olika orkestrar och den här är den bästa. Det beror mycket på dirigenten, säger Rolf Hind.
Själv lyssnar Rolf Hind på olika sorters musik, men den mesta popmusik kallar han för tapetmusik. Den finns där i bakgrunden, utan att märkas. Det bästa sättet att uppleva musik är på konserter, anser han. På CD kan den bästa musik förvandlas till tapet-musik. Och radiokanaler som spelar två- eller treminuterssnuttar av ett längre stycke tycker han illa om, eftersom de styckar sönder musiken.
Klassisk musik lockar en krympande skara, men det vill Rolf förändra. Han vill locka fler och nya grupper till konserterna.
- Tyvärr har klassisk musik har blivit en borgerlig egendom. Och publiken blir bara äldre och äldre. Modern konstmusik har en lite annan publik, eftersom den är mer experimentell och okonventionell. Jag försöker ge konserter på nya ställen, gallerier eller små, trendiga hak.
<b>Bryter mot traditionen</b>
Han sympatiserar med de djärva tyska kompositörer som vill bryta med landets borgerliga tradition.
- Använder de ett piano, så undviker de till varje pris att spela på tangenterna. I stället slår de mot pianot eller öppnar det och spelar på strängarna, säger han, den forne punkaren, och skrattar.
Vid sidan av musiken hyser Rolf Hind ett brinnande intresse för språk. Han skriver både i toner och i ord. Hemma i byrålådan ligger en outgiven roman.
Ett av de språk han lärt sig är hindi, men han vill också studera danska. Det finns likheter mellan att lära sig nya språk och att lära sig uppskatta by musik, anser Rolf Hind.
- Vissa ljud är spännande och roliga. Men i början kan man inte härma dem. Det krävs att hörseln utvecklas och man måste lyssna till ljudet flera gånger. Det är samma sak med musiken. Man kan inte förstå och uppskatta den på en gång.
På fredag deltar Rolf Hind och SON i tonsättarfestivalen i Stockholm med Sörensens stillsamma pianokonsert. Den nyfikne kan lyssna på Sveriges Radio P2, som direktsänder konserten.