Pumpverksmuseet i Norrköping är unikt
NORRKÖPINGDet här handlar egentligen bara om vatten, men det är inte så "bara".- Nej, vatten är ju väldigt viktigt för oss människor och det pumpverksmuseum vi har i Fiskeby visar dels Norrköpings allra första pump som pumpade ut vatten till Norrköpingsborna på 1870-talet och dels är den här bevarade pumpanläggningen unik i Sverige.
Visserligen revs själva pumpverkshuset, men jag är mycket glad åt att vi lyckades bevara det unika pumpverket, säger stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz, här framför ett av pumpverkets kugghjul. FOTO: SIMON AHLVIN
Foto:
<b>Skenet bedrar</b>
Ett pumpverksmuseum kanske inte låter så upphetsande att besöka, men skenet bedrar:
- Ja, de allra flesta som väl kommer hit, brukar inte ångra besöket när de får se vad vi kan visa upp, säger Ann-Charlotte Hertz.
- Framför allt då det gamla pumpverket som är imponerande både till storlek och till funktion med alla dess kolvar och annat.
- Det är byggt i Göteborg år 1874 och det är nog inte så konstigt, eftersom Göteborg var tidigt ute med vattenledningar och pumpstationer redan på 1800-talets början.
- I Norrköping hade vi visserligen vattenledningar av trä, furu, varav några exemplar visas på museet och de var nedgrävda i gatorna redan från 1600-talet, men det var först 1874 som vi fick ledningar av troligen gjutjärn och den här vattenverket vid Fiskeby, som dels pumpade ut vatten direkt till Norrköpingsborna och dels till den nyanlagda vattenreservoaren i Borg, det vill säga den Borgsruin där vi numera har musiktillställningar.
- Därifrån trycktes vattnet ut i ledningarna och åstadkom ett jämnt vattentryck i ledningarna.
<B>? Hur kom det sig att Norrköping fick dessa vattenledningar och vattenpumpverk?</B>
- Invånarna hade tröttnat på att själva pumpa upp vatten från Strömmen vid diverse handpumpar vid bland annat Gamla torget och Carl Johans torg eller ta vattnet i hinkar direkt ur Strömmen.
- Själva finansieringen av projektet var ett resultat av "sponsring" och tiggeri, ler Ann-Charlotte Hertz.
- Sponsringen bestod av att Jacob von Leesen skänkte 350.000 riksdaler till satsningen och sedan tiggde staden ihop 120.000 av de 10 rikaste familjerna i stan. Dessutom skänkte Henning Trozelli marken både vid Fiskeby och vid Borg för uppförandet av anläggningarna.
<b>En miljon</b>
- Totalt kostade kalaset runt en miljon riksdaler på den tiden, vilket omräknat i dagens värde troligen innebär att det är den största investering som Norrköpings stad någonsin åstadkommit, tror Ann-Charlotte Hertz.
- Man kan nämna att det då grävdes ner fem mil vatten- och avloppsledningar i Norrköping den gången. Och ledningarna gick till 700 gårdar belägna inom Promenaderna och det finns bevarat listor på de invånare som beställde de första vattenanslutningarna, som dessutom var gratis för vanliga invånare, medan verkstäder och krogar fick betala en slant för att få använda vattnet.
- Kung Oscar II var i Norrköping 1874 för att inviga östra stambanan mot Linköping och passade då även på att inviga den nya pumpverket i Fiskeby, som faktiskt var i drift ända till 1945, då vårt nuvarande vattenverk togs i drift.
<B>? Men pumpmuseet är inhyst i ett ganska nybyggt hus vid Fiskeby och Ljusfors Kraftanläggning?</B>
- Ja, tyvärr tvingades man riva det ursprungliga pumpverkshuset omkring 1990, då man behövde plats att satsa på vattenkraften. Och det var när kärnkraftsdebatten fortfarande var aktuell, så vi kunde inte rädda det gamla huset, som nu bara finns som modell inne på museet.
- Men pumpverket är autentiskt och flyttades bara några meter från sin ursprungliga plats vid Strömmen in i det nybyggda huset. Dessutom fungerar pumpverket fortfarande och man kan sätta igång via eldrift numera och se hur kolvar, jättestora kugghjul och annat fungerar.
- I verkligheten drevs pumpverket först med vattenkraft, sedan med ångkraft och i slutet med elektricitet.
<B>? Hur ofta är pumpmuseet öppet?</B>
- Egentligen bara några dagar varje sommar för allmänheten och dessutom visas det vid beställning för grupper. Men i år har vi tyvärr inte hunnit med några allmänhetens visningar av museet.
- Som kuriosa kan jag nämna att nuvarande vattenverket ligger nära det här gamla och själva vattenintaget av Glans vatten, bara ett stenkast från den plats som användes för gamla vattenverket.