I den interaktiva dansföreställningen "Myller" med det östgötabaserade danskollektivet In Action blir publiken en del av föreställningen, något som varit syftet med dansresidenset, att utforska hur det kan ske.
Föreställningen skulle ha varit i våras, men har fått flyttas fram sedan Östgötateaterns förra X-scen stängt.
Här i salongen på Teater Bråddgatan vid Hallarna i Norrköping finns bara svarta väggar och ett vitt golv med målade linjer i olika färger. Inga stolar, för publiken ska under de cirka 40 minuterna som föreställningen pågår röra sig mitt bland de totalt sex dansarna.
– De kommer att bli guidade till olika delar i föreställningen. De blir med genom att gå och stå och kanske sitta ned, också. Och röra lite på sig, men det är inget gympapass. Vi ska inte lära någon att dansa, utan de får uppleva rörelse utifrån och inifrån, och runt omkring sig, säger systrarna Tea Harryson och Sofia Sosso Harryson, båda från Norrköping och båda en del av In Action.
Hur kan man skapa en föreställning där upplevelsen blir att man är med i dansen istället för att bara beskåda? Jo, man låter publiken se föreställningen från insidan.
– Det blir en tredimensionell upplevelse, säger Ana Diego Garcia.
Man behöver inte kunna dansa eller vara särskilt rörlig för att vara publik. I provpubliken har det varit med 70-plussare.
– Vi gör i stora delar samma saker som publiken. Vi leder dem och guidar. Sedan finns det också tillfällen då publiken är mer betraktande och vi dansar, säger Tea Harryson.
Varför heter då föreställningen "Myller"?
– Vi har pratat om ett myllrande. Hur kan man försätta publiken mitt i ett sådant myller? Vad är det myllret? Hur kan vi skapa situationer där man kan få uppleva det? Det har intresserat oss att vara ett med publiken. Om man tänker på en myrstack eller om man tittar uppifrån på New York och ser alla människor röra sig. Om någon stannar måste man väja och gå runt. Man är en, men det är väldigt många individer där inuti, säger Sofia Sosso Harryson.
– Ett myller uppifrån kan uppfattas som kaotiskt. Men om man tittar på New York är alla på väg någonstans, säger Per Enequist.
Maxtaket på publiken är satt till 22 personer. En gratisföreställning blir det, på söndag. Blir den fullbokad utökar man till en till samma dag.