"Public service blir elitkanaler"
NORRKÖPING- Varje röst är oehört viktig på söndag. Det går inte idag att säga vem som kommer att vinna valet. Så jämnt är det just nu, säger kulturminister Marita Ulvskog, som igår besökte Folkbladet och pratade bland annat om valrörelsen och presstödsfrågan.
Marita Ulvskog besökte Norrköping och Folkbladet i går. Ett vilja att bevara presstödet och en uppmaning att gå och rösta på söndag hade hon bland annat med sig i bagaget. FOTO: SUSANNE LUNDBÄCK
Foto:
- Det är konstigt att borgarna som är så oerhört emot monopol på olika sätt inte är det när det gäller åsiktsmonopolet, säger Marita Ulvskog, och syftar till deras åsikter bland annat om presstödet.
- Det är oerhört viktigt med en mediemångfald i Sverige. Ett sätt att få en sådan är presstödet. Men andra sätt kan säkert finnas och vi kommer förmodligen att sätta igång en större medieutredning efter valet, säger hon vidare.
- Tyvärr är det så att alla andratidningar inte överlever trots presstödet och det är oerhört tragiskt, säger hon.
<b>Oro för public service</b>
Hon uttrycker också oro inför borgarnas vilja att förändra public service-kanalerna på tv.
- Om borgarna får som de vill kommer de att göra public service till elitkanaler och resten blir reklamfinansierade kanaler. Tyvärr kommer det att leda till att även reklamkanalerna på tv blir sämre, då konkurrensen från Sveriges Television i så fall försvinner.
- När det gäller dagspress så kommer vi att få en väldig segregation på orter med stora tidningar som har monopol. Stora grupper kommer inte att läsa morgontidningen då de inte känner igen sig i den. Det är en otäck utveckling.
Även när det gäller radion, med framväxten av kommersiella radiostationer, är det viktigt att förhindra monopol.
- Konkurrens behövs. Två gånger har vi försökt få igenom att konkurrenslagstiftningen även ska gälla inom media. Men vi har misslyckats. Det är uppenbart att vi måste försöka med något annat, säger Marita Ulvskog.
<b>Valarbetare</b>
Just nu reser kulturministern land och rike runt för att försöka få Sveriges befolkning att rösta i valet.
- Jag är mer valarbetare än kulturminister just nu, säger hon.
Valets utgång är än så länge ganska osäker.
- Det väger så oerhört jämnt just nu. Varje röst är enormt mycket värd. Det vore hemskt om vi förlorade valet för att våra väljare valde att ligga hemma på soffan istället för att gå och rösta, säger Marita Ulvskog.