Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psyksjuka får ombud

NORRKÖPING
Östergötland har 3,8 miljoner kronor per år att fördela till kommuner som inrättar tjänster som personliga ombud för psykiskt sjuka personer.
Länsstyrelsen i Östergötland har bestämt att 15 oktober blir sista ansökningsdag.

Norrköping2001-10-03 00:00
Personliga ombud inrättas efter ett regeringsbeslut.
- Målgruppen är psykiskt sjuka med svåra sociala problem, säger handledaren av ärendet på länsstyrelsen Britta Mellfors. Ombuden ska hjälpa personerna så att de får kontakt med myndigheter. I dag är den grupp det gäller nästan helt isolerad. De som finns i gruppen har ofta stort misstroende mot myndigheter, mot vård, socialkontor och så vidare.

<b>Stora krav</b>
För att kommunernas ansökningar ska godkännas ställer länsstyrelsen stora krav på hur arbetet med ombuden organiseras.
I ansökan måste exempelvis ombudets kompetens framgå, hur kommunen ska utbilda och hur ombudet ska få stöd och hjälp i arbetet.
Ett ombud ska verka för flera personer. I regeringsdirektivet talas om tio-15 psykiskt sjuka personer för ett ombud.
- Om det blir så många kan det endast finnas ungefär fem som är mycket besvärliga, säger Mellfors. De övriga måste vara enklare om ombudet ska hinna med alla. Det är också viktigt att betona att det inte handlar om behandling och samtalsterapi. Ombuden får inte får bli personliga assistenter som är något helt annat.

<b>Förhandskontakter</b>
Länsstyrelsen har hittills inte fått några ansökningar och inga ombud är anställda.
- Vi har haft många förhandskontakter med länets kommuner. Arbetet med att anställa ombud är väl förankrat. Fler kommuner verkar gå ihop och söka tillsammans. Om inte detta skedde skulle kanske nästan hela beloppet gå till Norrköping och Linköping. 3,8 miljoner kronor är inte särskilt mycket pengar.
Det mesta tyder på att kommunerna följer sjukvårdsområdena i sina ansökningar om ombud. Det innebär att i östra länsdelen samverkar Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.
Länsstyrelsen räknar med att bevilja pengarna i början av november.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om