Psykproblem och rädsla för klamydia

NORRKÖPING
Mer killar, fler som mår psykiskt dåligt och fler som vill testa för klamydia. 2002 var ett år där köerna till Ungdomsmottagningen i Norrköping fortsatte att växa.

Många besök till ungdomsmottagningen handlar om samtal och vikten av att ha skyddat sex. Solveig Pertmann och Cecilia Rosenlund med en besökare.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Många besök till ungdomsmottagningen handlar om samtal och vikten av att ha skyddat sex. Solveig Pertmann och Cecilia Rosenlund med en besökare. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-02-03 00:00
På ungdomsmottagningen i Norrköping möter man alla olika sorters problem som berör unga människor.
Det kan vara enkla allmänna funderingar eller hjälp för att testa om man blivit gravid eller fått någon könssjukdom.
Man har uppmärksammat att samhällsutvecklingen med arbetslöshet, ekonomiska förhållanden och mer press på den enskilda individen också påverkar ungdomarna.
Antalet sökande till Ungdomsmottagningen ökade under förra året. Främst var det fler ungdomar som mår dåligt men också att fler killar vågade komma.
- Killarna kommer främst för att de har kroppsfunderingar eller vill göra ett klamydiatest, berättar Cecilia Rosenlund, sjuksköterska på Ungdomsmottagningen.

<b>Funnits i 10 år</b>
Ungdomsmottagningen i Norrköping har funnits i tio år. De har drygt 4 000 besökare per år och förra året var det drygt 700 killar som sökte för att få hjälp.
På mottagningen kan tjejer och killar få hjälp med allt från kropp och själ till samlevnad och hälsofrågor.
Det finns tre barnmorskor, kurator, sjuksköterska och läkare som tar emot varje vardag.
- Ungdomar mellan 10 och 20 år kan komma till mottagningen för att få hjälp med preventivmedel, misstankar om graviditet, testa clamydia och rent allmänna funderingar, berättar Solveig Pertmann, en av tre barnmorskor.
Antalet ungdomar som söker hjälp för att de mår psykiskt dåligt har ökat under förra året.
- Fler vill träffa mig eller vår psykolog. När barn- och vuxenpsyk blir belastade så hänvisas många hit till oss, förklarar Barbro Andersson, kurator.

<b>Ökande stressen</b>
Anledningen till att många mår sämre är komplex. Den allt ökande stressen i samhället, pressen på den enskilda individen och färre vuxenkontakter.
- Det finns så mycket som ställer krav på ungdomarna. De ska studera, resa och göra karriär dessutom ska alla idag gå ut gymnasial utbildning och det är tufft för många, säger Olle Wärngård, barn- och ungdomsläkare och ansvarig för skolhälsovården.
På ungdomsmottagningen har de under det senaste året märkt att många ungdomar har dålig kontakt med vuxna.
- Det är helt klart ett problem som kan bero både på barn och förälder. Idag är vi föräldrar så rädda för att lägga oss i vad ungdomarna gör. Det är fel, säger Solveig Pertmann.
- Det gäller för föräldrarna att vara uppmärksamma på sina barn och att arbeta på att upprätthålla en bra kontakt utifrån situationen, fortsätter Olle Wärngård.

<b>Inte bara negativt</b>
Ökningen av sökande till mottagningen behöver inte bara vara negativ är alla överens om:
- Idag är det större acceptans att söka hjälp och alla mediciner är också bättre. Det är inte längre något konstigt att må dåligt och den attityden i sig är bra, säger de.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om