Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykotisk - men ingen farlig dåre

NORRKÖPING
Veli Väätti är upprörd över den debatt som förs om psykiskt sjuka i dag. Själv är han fått diagnosen psykotisk. Men det gör honom inte till någon farlig dåre som borde spärras in. Han är som folk är mest. Just nu är han på kurs i Norrköping

Debatten om att spärra in psykiskt sjuka är vansinnig, enligt Veli Vätti. - Vi beskrivs som våldsamma galningar, men sjukdom och ondska är inte samma sak, säger han. 
FOTO: ROBERT SVENSSON

Debatten om att spärra in psykiskt sjuka är vansinnig, enligt Veli Vätti. - Vi beskrivs som våldsamma galningar, men sjukdom och ondska är inte samma sak, säger han. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

Norrköping2003-10-17 06:00
På Marieborgs folkhögskola har en tre dagars lång konferens hållits för företagare som driver sociala arbetskooperativ. De drivs till 90 procent av människor som har någon form av psykisk ohälsa. En grupp som under det senaste halvåret hamnat i medias strålkastarljus. Inte minst efter mordet på Anna Lindh.
- Men det innebär inte att alla som lider av psykisk ohälsa är farliga eller våldsamma, säger Veli Väätti.
Det är elva år sedan han var inlagd senast. I dag har han funnit en meningsfull tillvaro i livet. Genom kooperativet Valborg har han ett socialt liv med ansvar.
- Ingen blir frisk av att bara ligga hemma och äta piller.
Själv stiger han upp och tar bussen strax efter klockan sex på morgonen till jobbet. Han fikar med jobbarkompisarna och sedan öppnar de kaféverksamheten.
- Det är oerhört viktigt att komma iväg från hemmet och att träffa folk.

Kaos
När han var 19 år fick han sin första psykos. Sedan dess har han genomgått 15 stycken.
- Kaos. Man ser och hör saker som ingen annan gör. Inget är verkligt, utan det är bara man själv som upplever det.
Veli Väätti varnar för att folk lätt blandar ihop psykisk sjukdom med ondska. Han anser att debatten i media har spårat ur och tycker att det är dags att säga ifrån. Många av hans kollegor inom de andra kooperativen känner sig uttittade och vågar inte gå ut på stan längre. Diskussionen om att spärra in människor är vansinnig enligt honom.
- Sjuka människor ska inte driva runt ensamma på stan. De behöver hjälp och någon som tar tag i situationen. Men att bunta ihop oss till en grupp är fel. Diskussionen om tvångsvård för psykiskt sjuka personer innebär en tillbakagång till en tid då de som inte passade in i samhället spärrades in.

Hård kritik
Veli Väättis kooperativ är ett av alla de 36 sociala arbetskooperativ som är ingår i intresseorganisationen Skoopi. De lobbar för den kooperativa verksamheten och menar att den möjliggör det för människor att komma tillbaka till livet.

Värdelösa
- Kommunala arbetsträningar är värdelösa och kan inte jämföras med det här. Genom kooperativen får vi ett ansvar och ett värde som alla människor behöver. Vi jobbar i vår egen takt och det är ingen som försöker ställa diagnoser eller medicinera oss på arbetsplatsen, säger Veli Väätti.
Mikko Saarela från kooperativet Klippan i Södertälje instämmer.
- Pillerburken är ingen lösning. Den ger inget liv av värde, utan det krävs något mer.
Susanne Blomdahl är ordförande för Skoopi som funnits i fyra år. Idén kommer från Italien och enligt henne blir efterfrågan efter sociala kooperativ större för varje år som går.
- Till oss kan du komma och sitta tyst hela dagen om du vill det. Det ska vara den goda arbetsplatsen. Det viktiga är att alla människor behöver ett arbete. Kooperativen är ett sätt att hitta tillbaka till livet.
Hon hoppas att intresset väcks även i Norrköping i samband med konferensen.
Kjell Eriksson, rådgivare för Östgöta Coop center, berättar att intresset för kooperativ verksamhet redan är stor i länet.
Just nu jobbar han med 15 olika affärsidéer.
- Det som krävs för att vi ska sätta igång dem är att de har tydliga affärsmässiga villkor. Villkoren är de samma för alla, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!