Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psykisk ohälsa väntas följa i spåren av coronakrisen

I spåren av corona kan följa psykisk ohälsa. Nyligen hölls en hearing om det, på initiativ av kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg.

I coronatider får man hitta nya sätt att mötas. Frivilligcentralen i Norrköping funderar på att börja med att matcha telefonvänner, för att motverka ensamhet.

I coronatider får man hitta nya sätt att mötas. Frivilligcentralen i Norrköping funderar på att börja med att matcha telefonvänner, för att motverka ensamhet.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2020-05-03 21:00

Eva-Britt Sjöberg (KD) är kommunalråd i Norrköping, med ansvar för folkhälsofrågor. Hon har, genom regionens folkhälsonätverk, tagit initiativ till en hearing, med representanter från olika kommuner runt om i Östergötland, tillsammans med civilsamhället, alltså organisationer och föreningar.

– Syftet med den här hearingen är utifrån en tanke som har gnagt i mig en tid, och det är vad gör vi med den psykiska ohälsan som kommer i spåren av corona, säger Eva-Britt Sjöberg.

– Just nu har vi fullt upp med själva coronan, men vad kan vi göra för att minska det som riskerar att komma i spåren av corona?

– Jag tänker på ökad oro, ökad ofrivillig ensamhet, arbetslöshet, företag i kris och drömmar i kras, vad det leder till av psykisk ohälsa, och hur kan vi då möta upp det? En del görs redan i vår kommun och andra kommuner, säger Eva-Britt Sjöberg.

Kommunen har till exempel en krisstödslinje för allmänheten.

Hearingen, för att få en lägesbild, hölls nyligen i sessionssalen i Rosen, med flera deltagare med på länk. Spes (suicidprevention och efterlevandestöd), Bris, Frivilligcentralen och andra verksamheter medverkade.

– Det var uppmuntrande att höra om alla insatser som redan är igång, om jourlinjer som utökats, om kontakter som tas för att ge stöd och aktiviteter som planeras runt om i länet. Men också oroande utifrån den ökade oro och den utsatthet många lever i som framkommer i samtalen. Och då vet vi dessutom att mycket av behoven har vi inte kännedom om än, säger Eva-Britt Sjöberg efter hearingen.

– Vi ska göra allt vi kan för att ta oss igenom denna kris och stärka möjligheterna till att känna hopp och framtidstro, det är viktigt för den psykiska hälsan.

Frivilligcentralen deltar tillsammans med kommunen och Svenska kyrkan i ett projekt där man handlar och levererar mat och mediciner till äldre och andra riskgrupper.

– Nu är det praktiska delar vi får hjälpa till med, som mat och mediciner för att klara dagen, men på sikt är det det psykiska, de delarna som kommer att komma in, säger Johanna Forsell, frivilligsamordnare vid Frivilligcentralen.

Äldre upplever isolering och innesittande, men också yngre som jobbar hemifrån tappar det sociala nätverket.

Frivilligcentralen som har fått pausa sin ordinarie verksamhet, i och med att det handlar mycket om möten, och många av både mottagarna och de frivilliga är äldre, har omvandlat sin telefonlinje där man tidigare tagit emot uppdrag, till en öppen linje.

– Dit kan man ringa om man känner sig orolig eller ensam, eller bara vill prata med någon.

– Jag skulle tro att ju längre tiden går, desto mer kommer sådana här insatser att behövas, om det fortsätter på det här sättet, säger Johanna Forsell.

Frivilligcentralen har matchade kontakter, en mottagare och en frivillig, som brukar träffas, och de fortsätter att hålla kontakt via telefon istället för att mötas.

– Vi tittar även på om vi istället skulle kunna börja matcha telefonvänner, så man kommer överens om att de här två personerna ringer till varandra ett par gånger i veckan. Det är utifrån att vi ser att det här kommer att hålla i sig och då behöver vi hitta nya sätt att möta det. Någon som ringer och säger "Hur mår du? Vad händer i dag?"

Johanna Forsell påpekar också vikten av en vardag med rutiner, att man går upp och gör sig i ordning, och också gärna tar en promenad, för att få lite luft.

Fakta

Psykisk ohälsa i spåren av covid-19 är något som kommer att beröra många: enskilda, myndigheter och frivilligorganisationer. 

Nyligen samlades representanter från östgötska kommuner, regionen och aktörer som Spes, pensionärsorganisationer, BRIS, Kvinnojouren, Företagsjouren och Frivilligcentralen för en hearing om det.

I pandemins spår väntas depressioner, självmord, våld i hemmet och missbruk att öka till följd av ökad oro, isolering, arbetslöshet, växande skulder och relationer som brister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!