Den oroväckande trenden presenterades när Psykiatrisk vecka, eller en vecka om psykisk hälsa, invigdes på Skandia i Norrköping på tisdagen.
Veckan, som är ett samarbete mellan Norrköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik, arrangeras för 18:e gången, berättade Helena Broberg, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret, i sitt invigningstal.
Kerstin Evelius, nationell samordnare för psykisk hälsa, har regeringens uppdrag att analysera nuläget och att se hur man kan arbeta framåt.
Fokus ligger på barn och unga, och personer med en omfattande och komplicerad problematik.
– Barn och unga är en lite nyare grupp, beskriver Kerstin Evelius, och berättar att gruppen kom in i statens satsningar 2010-2011.
Barn och unga uttrycker oftare nu att de mår sämre, enligt Evelius, och talar om stress och mycket förväntningar.
Folkhälsominister Gabriel Wikström (S), i den nya regeringen efter valet, har talat om långsiktighet, stabila strukturer, förebyggande arbete, tidiga insatser och att lyfta den psykiska ohälsan från det individuella och se strukturella förklaringar bakom problemen.
– Av all ny sjukskrivning står psykisk ohälsa för 40 procent och är på väg att gå om ont i ryggen och muskel- och skelettsjukdomar, säger Kerstin Evelius.
– Där har vi en stor utmaning som nog är väldigt komplex.
Förklaringen till ökningen?
– Det finns många olika förklaringar, säger Kerstin Evelius som tror att en del psykisk ohälsa tidigare gömde sig under värktillstånd, eftersom det var så tabu att prata om psykisk ohälsa.
– Jag tror att en del har fått sitt rätta namn. Men sedan ser vi också en ökning när det gäller till exempel kvinnor i en viss tid av livet, och med barn, två tror jag att det är. Både män och kvinnor, framför allt kvinnor, där ser vi en ökning av sjukfrånvaron, som nog handlar om livspussel, säger Kerstin Evelius.
Många av de nya sjukskrivningarna handlar om depression, ångest och stress.
– Vi måste vara rädda om varandra och jobba systematiskt med att stärka den psykiska hälsan på arbetsplatsen.
Det är ingen homogen grupp som drabbas av psykisk ohälsa, säger Kerstin Evelius och lyfter fram både barn, vuxna och äldre.
Psykisk ohälsa och förebyggande arbete, att stärka den psykiska hälsan, berör en stor del av samhället, framhåller hon och talar om vikten av allt från elevhälsan till PRO.