Psst, kommunalrådet: 12 blir det
Gunilla Grundtman är mattelärare i Victoriaskolans montessoriklasser. Hon menar att problemen inte handlar om metoden med mellanled utan hur verktyget används. - Mellanled är ett redskap precis som algoritmer, alltså som vi lärde oss matte förr. Det viktiga är att lärarna hela tiden kollar vad barnen lärt sig och att de förstått, säger hon. Skolkommunalrådet Lars Stjernkvist är också med på lektionen och får lära sig ett nytt sätt att räkna.
Emelie i årskurs tre tycker inte att det är så svårt med matte. - Men det är mer minus i trean än det var i tvåan, säger hon.
Foto: Forsby Jan
När lektionen därefter går in på subtraktion blir det inte lika lätt längre.- Det är ju här som många vuxna inte hänger med längre, säger Gunilla Grundtman till eleverna innan klassen får gå igenom några exempel.Eleverna får sedan berätta vad de tycker om matte i skolan. Och där varierar svaren: "Jättekul", säger Stina medan Klara säger att "vissa dagar känner man för det och andra inte". Någon säger att det beror på vilken sida man är på i matteboken.Emelie i årskurs tre berättar att hon började med mellanled i årskurs två, och för henne är det inga problem.- I trean blev det mer minus än i tvåan, säger hon. - Men för mig är det inte så stor skillnad på plus och minus när jag räknar.FÖ: Klarar mamma och pappa att hjälpa dig med matteläxorna?
- Jag klarar mig själv. Mamma och pappa förstår inte så mycket av det här, säger hon.Lärare Gunilla Grundtman värnar systemet med mellanled, men tycker också att den grundläggande taluppfattningen är oerhört viktig.- Jag tycker att arbetet med taluppfattningen är det allra viktigaste, det är grunden för all matematik. Därför är det också viktigt att lära barnen tabellkunskap som efter träning blir automatiserad.