Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Psst, kommunalrådet: 12 blir det

Gunilla Grundtman är mattelärare i Victoriaskolans montessoriklasser. Hon menar att problemen inte handlar om metoden med mellanled utan hur verktyget används. - Mellanled är ett redskap precis som algoritmer, alltså som vi lärde oss matte förr. Det viktiga är att lärarna hela tiden kollar vad barnen lärt sig och att de förstått, säger hon. Skolkommunalrådet Lars Stjernkvist är också med på lektionen och får lära sig ett nytt sätt att räkna.

Emelie i årskurs tre tycker inte att det är så svårt med matte.  - Men det är mer minus i trean än det var i tvåan, säger hon.

Emelie i årskurs tre tycker inte att det är så svårt med matte. - Men det är mer minus i trean än det var i tvåan, säger hon.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2009-01-22 03:00
Folkbladet får vara med när Victoriaskolans montessoriklasser årskurs 2-3 på har mattelektion. Gunilla Grundtman tror att själva principen med mellanled gör det enklare för eleverna.- Det blir tydligare, men som lärare får man vara öppen för att vissa barn kanske förstår det ena systemet bättre, medan andra förstår det andra systemet bättre, säger hon.Det är ordning i klassen när Gunilla Grundtman börjar lektionen. Eleverna får frågan av Gunilla vad de tycker om att räkna med mellanled. "Det blir lättare att räkna med de större talen", säger Sebastian.Alfred får förklara hur han räknar ut 24 + 32: "Först tar man tiotalen och sen tar jag 4 + 2 så det blir 56", säger han.Sedan blir det Stjernkvists tur. Han finns med i klassrummet just för att studera pedagogiken med mellanled (Se separat artikel). Hans uppgift blir att räkna ut 27 + 45 med hjälp av mellanled.- Jag har aldrig räknat så här, säger han."20 + 40 blir 60 och vad blir nu 7 + 5?", undrar han innan en elev viskar (högt): Tolv!- Ja, då blir det 72 alltså, kommer Stjernkvist fram till.Minus inte lika lätt
När lektionen därefter går in på subtraktion blir det inte lika lätt längre.- Det är ju här som många vuxna inte hänger med längre, säger Gunilla Grundtman till eleverna innan klassen får gå igenom några exempel.Eleverna får sedan berätta vad de tycker om matte i skolan. Och där varierar svaren: "Jättekul", säger Stina medan Klara säger att "vissa dagar känner man för det och andra inte". Någon säger att det beror på vilken sida man är på i matteboken.Emelie i årskurs tre berättar att hon började med mellanled i årskurs två, och för henne är det inga problem.- I trean blev det mer minus än i tvåan, säger hon. - Men för mig är det inte så stor skillnad på plus och minus när jag räknar.FÖ: Klarar mamma och pappa att hjälpa dig med matteläxorna?
- Jag klarar mig själv. Mamma och pappa förstår inte så mycket av det här, säger hon.Lärare Gunilla Grundtman värnar systemet med mellanled, men tycker också att den grundläggande taluppfattningen är oerhört viktig.- Jag tycker att arbetet med taluppfattningen är det allra viktigaste, det är grunden för all matematik. Därför är det också viktigt att lära barnen tabellkunskap som efter träning blir automatiserad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om