Protester mot häktning av Greenpeace-aktivister
NORRKÖPINGFartyget Fagervik låg igår i Norrköpings hamn med Greenpeacefartyget bara några hamnplatser bort. Men fartyget kunde under eftermiddagen gå mot England utan allvarligare incidenter. Aktivisterna hade istället samlats utanför åklagarkammaren i Norrköping samtidigt som företaget Fundia vill utreda situationen med rederiet som äger Fagervik.
Greenpeace-aktivister demonstrerade utanför åklagarkammaren i Norrköping mot att deras kamrater fängslats. FOTO: MARTIN ROTH
Foto:
Utlovade aktioner blev dock minimala i jämfört med tidigare. Klockan halv nio på måndagmorgon kom en gummibåt med aktivister upp jämsides med fartyget och man målade ordet "bov" på skrovet. Fagerviks arbetare var dock snabba med att måla över texten. Kvar fanns bara Maria Schewenius med en banner på bryggan bredvid fartyget.
<b>Munkavlar</b>
Miljöorganisationen lade istället ner all sin energi på en protestaktion utanför åklagarkammaren i centrala Norrköping. Med banderoller och munkavlar i form av svenska flaggan protesterade ett tiotal aktivister mot häktningarna av två aktivister.
Kvinnorna, en tyska och en med brittiskt-australiskt medborgarskap, greps i förra veckan när de försökte stoppa Fagervik från att lämna Norrköping. De är misstänkta för grovt olaga intrång och häktade på grund av att de inte är svenska medborgare. Åklagaren ser en risk till att de skulle kunna lämna Norrköping och smita från förhandlingarna.
Det är första gången på trettio år som två aktivister häktas av den anledningen. Greenpeace talesman Stuart Thomson anser inte att aktivister från Greenpeace är kända för att smita. Tvärt om så har de alltid infunnit sig till förhandlingar.
- Vi behandlas som kriminella, säger Greenpeaceaktivist Jeremy Paster upprört.
- Fagervik, som är de verkligt kriminella, tillbringade bara en dag i häktet medan våra har tillbringat flera dagar redan, fortsätter han.
<b>Överklagat</b>
En av de häktade kvinnorna har överklagat häktningsbeslutet och åklagaren väntas ge besked under tisdagen.
Samtidigt samlades polisen till ett internt möte för att diskutera hur man ska agera mot aktivisterna framöver.
- Vi har vetat om att de var på väg in igen. Vi måste fundera över hur vi ska tackla problemet, säger Sylvia Rydström, informationschef för polisen i Östergötland till TT.
<b>Vägrade dialog</b>
Fler direktaktioner mot fartyget verkar inte vara att vänta från miljöorganisationen. Nu vänder de sig istället till Fartygets kunder med krav på att stoppa dess trafikering över Östersjön. Rederiet har vägrat ha en dialog med organisationen varför man nu vänder sig till dess företag. Ett av företagen som man kontaktat är stålföretaget Fundia. Ett företag som är stolta över att vara Sveriges främsta återvinnare av stål.
- Miljöfrågor är viktiga för oss. Nu kommer vi att utreda situationen, vad som ligger bakom. Vi måste få fram fakta, säger Kimmo Väkiparta, vd för Fundia special bar.
Under tisdagen kommer förhandlingar med rederiet Jönsson/Nova att inledas men hur utgången kommer att bli vill inte Väkiparta diskutera.
- Först ska vi utreda vad som ligger bakom uppståndelsen sedan kan vi fatta ett beslut, avslutar han.
På måndag kväll lämnar Greenpeacefartyget Rainbow Warrior Norrköpings hamn för att fortsätta kampanjen mot oljeutsläppen i Östersjön. Men några av aktivisterna stannar kvar i Norrköping för att bevaka vad som händer med de två häktade kvinnorna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!