Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Protestbrev från kommunalråden

Nu protesterar också kommunalråden mot försämringar av Östgötapendelns tidtabell. Utträngningen av pendeltågen är ett hot mot den regionala utvecklingen, skriver Norrköpings kommunalråd Mattias Ottosson (S) och fyra andra östgötska kommunalråd i ett brev till Trafikverket.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2010-09-07 03:00
- Risken i ett nästa steg är att det blir färre pendeltågsavgångar och det vore en katastrof, säger Mattias Ottosson. Ska den här regionen fortsätta att utvecklas måste transporterna fungera så att människor kan röra sig i arbetsmarknadsregionen.Ostlänken lösningen
Enligt Ottosson är huvudproblemet att spårkapaciteten på södra stambanan är för liten och lösningen på lång sikt är att bygga nya spår, det vill säga Ostlänken. Till dess föreslår han andra lösningar.- Man kan till exempel bygga stickspår vid stationerna så att X 2000 kan passera när pendeln stannar för att ta upp folk, säger han.Förutom av Ottosson har brevet undertecknats av kommunalråden i Linköping, Mjölby, Boxholm och Tranås, det vill säga de kommuner som ligger längs södra stambanan. Den utveckling de nu ser går stick i stäv med nationella och regionala transportmål, skriver de. Istället för inskränkningar vill de se en ökning av pendeltågstrafiken och nya sträckningar till Nyköping och Katrineholm.Förslaget är helt oacceptabelt och regionen kommer att strida för att Östgötapendeln får det utrymme på banan som är nödvändigt för den fortsatta utvecklingen i regionen, avslutar kommunalråden. Det var Östgötatrafiken som slog larm om de hotande försämringarna sedan man misslyckats med att påverka Trafikverket i diskussioner om hur spårutrymmet ska fördelas på södra stambanan nästa år. Följden är enligt Östgötatrafiken att fjärrtågen prioriteras framför pendeln och konsekvenserna för pendeltågen blir hackigare avgångar och längre restider.Förra veckan låg en protestlista ute på Östgötatrafikens webbplats. I går, när den skickades till Trafikverket, hade den undertecknats av 7 920 personer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om