Skolmuseet i Norrköping är Sveriges största. För att sköta och vårda samlingarna som ägs av kommunen finns en stödförening, som får ett uppdragsstöd på 50 000 kronor från kommunen.
Skolmuseet är på väg mot samma öde som Galleri Kronan och Konstforum, att inte få vara kvar i sina lokaler. Kommunen vill ha Oskarsskolan, där museet huserar på nedre plan, för skolverksamhet: fritidsgård och utbildningslokaler.
– De vill att vi ska flytta till Hemgården, till ett 80 kvadratmeter stort rum. Vi har inte sett det riktigt än. De vill att vi ska komma dit och titta. Vi har ju cirka 350 kvadratmeter, så det är ju omöjligt att flytta in där. Vi har Sveriges största skolplanschsamling, till exempel, säger Lars Ander, som ingår i styrelsen för stödföreningen.
Bara en bråkdel skulle gå in. Vad ska hända med allt som inte skulle få plats? undrar han. Ska det stoppas undan i lådor, magasineras och bli bortglömt? Här finns ett kulturarv som är värdefullt i alla bemärkelser, menar han.
– Det här är en kulturskatt utan like.
Ett möte med kultur- och fritidskontoret och Stadsmuseet väntar. Föreningen har fått höra att Stadsmuseet ska vara behjälpliga med handhavandet av förflyttningen.
Lars Ander, som har släkt som arbetat inom skolvärlden i många år, har själv varit lärare i Norrköping i 40 år. Han har skänkt mycket till museet, och har hand om visningar för skolbarn.
Alla kommunens klasser i årskurs 2 erbjuds att komma och uppleva en gammaldags lektion, något som är mycket uppskattat av barnen.
Det är upp till styrelsen hur man ska ställa sig till lokalen på Hemgården som ersättning. Lars Ander har personligen beslutat att om det blir en flytt dit lämnar han verksamheten, som bygger på ideellt engagemang från pensionärer.
– Jag kommer inte att ställa upp, jag hoppar av. Jag är kränkt in i själen av det här, att man helt enkelt stryper kulturarvet, säger Lars Ander som betecknar det som kulturmord.
Skolmuseet invigdes 1993, då i lokaler i Knäppingsborg. Till Oskarsskolan, byggd 1879, flyttade museet år 2000. I dag har skolmuseet sina samlingar i fyra klassrum, och två korridorer. En unik miljö, säger Lars Ander.
Skolmuseet, som visar hur skolan under seklers lopp förändrats, är ett arbetslivsmuseum. Stödföreningen har ett hundratal medlemmar. 10-15 personer är aktiva.