Projektgrupp hoppar av och anklagar ABF för luftfakturor
NORRKÖPINGEfter en rejäl schism inom ABF har nu hela projektgruppen för Öppna gymnasiet, en del av Kunskapslyftet, avgått. Två av de tre har slutat helt, och två av dem driver nu arbetsskadeprocess gentemot ABF.I bakgrunden finns hanteringen av ekonomiska frågor. Avhoppade Monica Warnstam har anmält ABF för luftfakturering gentemot kommunen, när det gäller Öppna gymnasiet. Göran Tevell, projektledare för Kunskapslyftet i Norrköping, säger att man tar allvarligt på anklagelserna som man nu utreder för fullt.
Och dels har man haft frågan om hur ABF skött faktureringen för sitt Öppna gymnasium. Mellan dessa båda teman finns också samband.
Vad gäller anklagelserna om luftfaktureringar bör sägas, att ingen anklagar ABF för bedrägligt beteende i vinningssyfte. Utan mera då om inkompetens i dessa frågor.
<b>Fått för mycket</b>
Vi har talat med två i projektgruppen. Monica Warnstam, som sade upp sig när hon tyckte ABF gått för långt, och Peter Ankarberg, som i samma veva omplacerades av ABF och sedan dess är sjukskriven med en arbetsskadeprocess gentemot ABF.
Enligt deras beräkningar har ABF för 1999 fakturerat för - och fått av kommunen - 470.250 kr, när det rätteligen borde varit 102.060 kr. Alltså 368.190 kr för mycket.
För år 2000 har ABF, å andra sidan, fakturerat för 37.541 kr för lite.
<b>Gått på en höft</b>
Enligt Warnstam/Ankarberg har allt gått på en höft. I stället för att använda korrekta beräkningsmetoder har ABF kört med schabloner, som kunnat slå lite hur som helst.
- De har inte haft en aning om hur man ska räkna på ett korrekt sätt, säger Monica Warnstam. Deras schabloner för Kunskapslyftet kanske inte slog fel så mycket, innan de började med Öppna gymnasiet. Men när verksamheten växte blev det bara lösa boliner. Inte en faktura har varit rätt. I och för sig kunde det lika gärna bli plus som minus. Men så får det ju inte gå till.
För 1999 handlar det om rena luftfakturorna, hävdar Monica Warnstam. ABF har varit oaktsamma i kontrollen och skrivit på slentrianmässigt.
<b>Problem från början</b>
Projektgruppen för Öppna gymnasiet trädde till i augusti i fjol, när verksamheten redan varit igång ett tag. Öppna gymnasiet, för vuxna som saknar den kompetensen, är ett samarbetsprojekt mellan ABF och TBV, där ABF svarat för fakturering och bokföring. För närvarande har man lite drygt 100 elever.
Enligt Monica Warnstam var det redan från början ett problem, att projektgruppen inte fick det ekonomiska ansvaret för Öppna gymnasiet. Med budgetansvar, ansvar för fakturering mm. Hon hade tagit för givet att det skulle ingå, eftersom det är normalt. Men på något vis så förblev det ansvaret någon annanstans. Det var så att man kunde undra varför.
Sedan försågs projektgruppen, det var i november i fjol, från ABF-ledningen med det faktureringsunderlag som skulle användas.
Men detta blev då upprinnelsen till hela den kommande kalabaliken.
- Vi undrade: Vad är detta? säger Peter Ankarberg. Där fanns ju inte ett, som var rätt. Sedan jobbade Monica och jag dygnet runt för att rätta till det där.
<b>Skulle fixa det</b>
- Vi insåg att om man gjort så där hela året, då var varenda faktura fel. Så vi rekonstruerade alla fakturor för januari-oktober. Sedan tog jag för givet, att ABF skulle fixa det där. Men det var just det som de inte gjorde, insåg jag senare, säger Monica Warnstam.
Sedan projektgruppen brakat ihop och Monica Warnstam slutat gick hon hos Norrköpings kommun igenom ABF:s verkliga fakturering för Öppna gymnasiet. Då upptäckte hon de väldiga differenserna mellan den och den korrekta fakturering, som hon själv var säker på.
På ett begränsat antal kurser 1999 hade ABF, enligt hennes beräkningar, fakturerat 368.000 kr för mycket. Medan för år 2000, efter en del turer, ABF till slut fakturerat drygt 37.000 kr för lite.
Det är detta som Kunskapslyftets ledning nu utreder, och kommunens revisorskontor har också fått en anmälan.
<b>Tar allvarligt</b>
- i tar allvarligt på det här och har omgående börjat gå igenom samtliga fakturor, verifikationer och fakturaunderlag. Men det är för tidigt att säga vad vi kommer fram till, säger Kunskapslyftets projektledare Göran Tevell.
- Vi måste ställa frågor om det här till ABF också. Om så behövs får vi koppla in kommunens revisorer.
Monica Warnstam är säker på ett samband mellan ABF:s märkliga sätt att sköta faktureringen och det faktum, att projektgruppen inte fick det ekonomiska ansvaret för Öppna gymnasiet.
Vilket gruppen dock till slut, i varje fall formellt, fick i början av det här året. Men den överföringen kom aldrig att fungera. Det var, framgår det, en tid av slitningar och nerver på helspänn och med samarbetssvårigheter som blev allt mer oöverstigliga.
Projektgruppen upplevde, att ABF-ledningen drog i olika trådar bakom deras ryggar. Hot om uppsägningar togs tillbaka, när det lovades att allt skulle bli bättre. Att reda ut alla turerna är ogörligt inom ramen för en tidningsartikel.
<b>Det hela brast</b>
Slutligen brast då alltihopa den 6 mars. Monica Warnstam och den tredje personen i projektgruppen sade upp sig.
- Förutsättningarna hade blivit helt andra än dem som jag anställdes under, säger Monica Warnstam. Men det känns mycket tråkigt att lämna en så fantastisk sak som Öppna gymnasiet, som jag verkligen har brunnit för.
Peter Ankarberg vidarebefordrade sedan till ABF:s interna nätkonferens ett mail, där Monica Warnstam meddelar att hon slutar och kort konstaterar att "problemen ligger hos ABF".
<b>Omplacerad</b>
Men det mailet plockades bort, enligt Monica Warnstam på uppdrag av studieombudsmannen Lars G Ottosson.
Sedan blev Peter Ankarberg omplacerad, och hans fackförening Lärarförbundet kunde senare upplysa honom om att detta var Ottossons beslut med hänvisning till Ankarbergs "illojalitet". Han sjukskrev sig då på en månad.
- Jag orkade inte längre med allt det här djävla tjafset, som varit ända sedan augusti, säger han.
Monica Warnstam är uttröttad efter en urjobbig tid; "efter allt skräpet" som hon säger. Hon anser att hon och Peter Ankarberg utsatts för kränkande behandling.
- Demokratiska spelregler har satts ur spel, säger hon. Gamla tiders brukspatoner behandlade sin personal bättre än vad ABF:s ledning gör i dag.
<B>ABF: Klart att ingen är felfri</B>
NORRKÖPING
- Det är en mycket tråkig situation som har uppstått. Och det är klart att ingen är felfri här, säger ABF:s studieombudsman Lars G Ottosson.
Men anklagelserna om att ABF skulle ha fakturerat för mycket är, säger han, helt nya för honom.
- Vad jag vetat är att vi fakturerat för lite för år 2000. Det upptäckte Monica Warnstam och Peter Ankarberg, och det hade de alldeles rätt i.
- Men anklagelserna om år 1999 är helt nya för mig, och jag kommer att koppla in vår revisionsbyrå på dem.
Bakom det faktum att hela projektledningen för Öppna gymnasiet nu slutat och att flera sjukskrivit sig ligger "en lång process". Och, säger Lars G Ottosson, "vi kan naturligtvis inte svära oss fria".
Här finns olika versioner, men Ottosson vill inte gå in på ABF-interna saker. Vad gäller Peter Ankarberg, den ende i projektgruppen som inte själv sagt upp sig, medger Ottosson att han omplacerat denne "för att han enligt min tolkning brutit mot kollektivavtalet, och varit illojal mot sin arbetsgivare ABF".
Trots schismerna har undervisningen i Öppna gymnasiet drivits vidare, om än med ett studieavbrott på några dagar i mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!