Projekt för ungas livsvillkor

Här är det de vuxna som lyssnar på ungdomarna och inte tvärtom. Sommarens Unga kommunutvecklare har kommit igång och temat är hälsa och livsvillkor.

Mångfald. Elva ungdomar från olika delar av stan och olika gymnasieprogram ska ge sin åsikt.

Mångfald. Elva ungdomar från olika delar av stan och olika gymnasieprogram ska ge sin åsikt.

Foto: Lasse Hejdenberg

Norrköping2015-07-24 16:00

Elva personer mellan 16 och 19 år har just nu möjlighet att påverka politiken genom att sommarjobba som kommunutvecklare. Årets tema bygger på enkäten ”Om mig” som handlar om hälsa och livsstil.

– Temat var en av anledningarna till att jag sökte. Det känns väldigt aktuellt och det är viktigt att ungdomar får en chans att säga vad som är fel, säger Elin Eriksson, en av deltagarna i projektet .

De har läst igenom svaren från enkäten och målet är att projektdeltagarna ska bilda sig en uppfattning om situationen för unga i Norrköping gällande hälsa och livsvillkor, lära sig om hur kommunen fungerar och sedan formulera hur det kan förbättras. Projektet startade i onsdags och de två första veckorna utbildar de sig genom stadsvandringar, studiebesök och möten med bland annat kommunstyrelsen. Sedan har de två veckor på sig att forma konkreta förslag som ska lämnas till politikerna vi den presentationen på Cnema.

– Förra året presenterade de åtta tydliga förslag som alla skickades ut på remiss, säger Monica Rosander som är med i projektledningen.

Alve Rybom, 17, blev tipsad av vänner som var med i projektet förra året om att det var en kul och givande grej.

– De såg förändringar som skedde efter deras förslag och det känns stort.

För att komma med i projektet sökte de via kommunens hemsida, precis som andra feriejobb och sedan fick de komma på arbetsintervju. Alve fick samtalet med besked om att han hade blivit antagen när han satt på en biologilektion.

– Jag blev jätteglad. Det var självklart att tacka ja direkt, säger han.

Även Alve lockades av årets tema – hälsa och livsvillkor.

– Jag vet att den psykiska vården för ungdomar behöver hjälp. Jag har hört av många unga att de nonchaleras och problem som ätstörningar tas inte på allvar.

Förra året sommarjobbade Alve på Vrinnevisjukhusets ögonklinik och tidigare i sommar har han varit på Siemens, där de erbjuds sommarvikariat via hans gymnasieskola.

– På det här projektet märker jag att det är mer ungdomsanpassat. De lyssnar på oss istället för tvärtom. Det är kul, men det kommer ju också mer ansvar med det, säger Alve.

I urvalet av deltagare tog projektledningen hänsyn till att det skulle vara personer från olika stadsdelar, med olika bakgrund och jämn fördelning mellan könen.

– Vi arbetar utifrån tre värdeord. Ett av dem är perspektiv och det tror jag är viktigt. Vi kommer från olika ställen och läser olika program på gymnasiet och det kommer göra att vi har bättre förslag, för vi kommer att tänka till alla i stan, säger Elin.

Något som framkom tydligt i enkäten som de utgår från är att unga i Norrköping vill vara med och påverka men de vet inte hur.

– Därför har vi pratat om att ungdomar på kommunala skolor ska få rösta i olika frågor. Till exempel om de vill inför en vegetarisk måltid i veckan på skolan, så får eleverna rösta och sedan lämnas de in till politikerna för att kunna verkställa det, säger Martin Jakobsson, 19, deltagare.

– Jag tror att ungdomar kan må bättre av känslan att kunna påverka politik och känslan av frihet, säger Martin.

Vissa av de elva deltagarna ser mest fram emot studiebesöken. Andra ser mest fram emot att få lämna in förslagen till politikerna och se om något av deras förslag verkställs.

– Jag ser mest fram emot att prata bättre svenska efter de här fyra veckorna, säger Maryrose Sarah, 18 som kom till Sverige från Syrien för ett år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om