Ett projekt (SAMBAH) har de senaste fem åren pågått i Östersjön med syftet att bidra till bevarandet av tumlarna i Östersjön. Detta har koordinerats av Kolmårdens djurpark och har inneburit att man genom ett stort antal klickdetektorer i Östersjön kunnat räkna och kartlägga tumlarna.
Nu har detta projekt visat sig vara intressant även i arbetet med att rädda Sydamerikas mest hotade valart: Franciskanadelfinen. Denna har nämligen ett ekolodsklickljud som är närmast identiskt med tumlaren vilket innebär att klickdetektorerna från SAMBAH-projektet skulle kunna användas även i denna kartläggning.
– Det var tack vare min kollega Lorenzo von Fersen vid Nürnbergs zoo som är väldigt engagerad i projektet i Sydamerika. Han hade hört talas om vårt Östersjö-projekt och frågade mig om det kunde vara möjligt att det skulle fungera, säger Mats Amundin, forskningschef vid Kolmårdens djurpark.
Nu har Mats Amundin varit i Brasilien för att delta i en studie för att se om Östersjö-upplägget kan fungera även där.
– Vi har börjat med ett 20-tal detektorer i Babitonga bay som är ett lite mer skyddat innanhav i Brasilien. Vi ska nu mäta där under ett halvår och sedan utvärdera – om det funkar så kommer vi att försöka skala upp det hela, berättar Mats Amundin som tillägger att Franciskanadelfinen lever utanför Brasiliens, Argentinas och Uruguays kuster.
– Det är en lång kuststräcka så man kan tänka sig att vi då mäter ett område i sänder.
Mats Amundin kommer att vara med som sakkunnig i detta projekt.
– Jag kommer inte att delta i det aktiva fältarbetet därnere men när grejorna kommer upp och vi ska börja titta på resultaten kommer jag att blandas in igen, säger Mats Amundin.
Det här låter som ett spännande projekt?
– Ja, det är bara förnamnet, det är skitkul! Att den här metoden som vi utvecklat i SAMBAH kan appliceras på andra sällsynta arter tycker jag känns jättebra.
Väldigt lite är känt om denna lilla delfins utbredningsområde och populationens storlek vilket gör det svårt att sätta in rätt åtgärder för att rädda arten.
– Man vet väldigt lite om den, man ser den sällan och den består av splittrade småbestånd längs med kusten som då också blir genetiskt sårbara. Dessutom fastnar många i nätfiske och man är väldigt nervös för att den ska hinna försvinna innan man kan sätta in åtgärder, säger Mats Amundin.
Detta liknar problematiken med tumlare som också med jämna mellanrum fastnar i fiskenät och dör.
– Vi har jobbat med pingers här i Östersjön, en slags ljudskrämmor man sätter på näten, men problemet är att de också har fungerat som en slags matklocka åt sälarna som sliter sönder näten så det tycker inte yrkesfiskarna om, säger Mats Amundin.
Detta är något man nu försöker råda bot på.
– Vi håller på med en vidareutveckling av pingers där vi ändrar frekvensinnehållet så att tumlaren kan höra men inte sälarna. Det är ett mastersprojekt som faktiskt pågår just nu här i Kolmården och på det viset hoppas vi kunna skydda tumlarna i Östersjön, informerar Mats Amundin.
Skulle det kunna vara överförbart till Sydamerika och Franciskanadelfinen?
– Man har testat pingers där också och de har fungerat för att skrämma bort Franciskanadelfinen men där är problemet sjölejon som sliter sönder näten. Då skulle man kunna tänka sig att den "sälsäkra" pingern skulle bli användbar även därnere, tror Mats Amundin.