Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Projekt för digital kunskap

Nu inleds All digital week över hela Europa och då passar Norrköpings stadsbibliotek på att starta DigidelCenter – ett projekt som syftar till att motverka det utanförskap som en digitaliserad värld skapar hos vissa grupper.

Det är sex stationer med stationära datorer men man har också tillgång till laptops och surfplattor.

Det är sex stationer med stationära datorer men man har också tillgång till laptops och surfplattor.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2019-03-27 08:31

På måndagen öppnade det nya projektet DigidelCenter på Norrköpings stadsbibliotek – ett projekt som drivs av Digitaliseringsavdelningen på Norrköpings kommun. Bakgrunden är att Norrköpings kommun 2018 fick pengar av Internetstiftelsen för att starta ett projekt där fokus skulle vara digital delaktighet.

– Ja, och då inte minst för de personer som inte har den digitala kompetensen, säger Gustav Hedlund, projektledare för DigidelCenter.

– Utan den hamnar man ju ofta i ett ojämlikt läge idag, bara för en sådan sak som att boka tåg krävs idag en app. Enligt studien Svenskarna och internet lever 1,1 miljoner svenskar utanför den digitala världen.

Han berättar att biblioteket redan innan får många frågor om de här ämnena.

– Vi jobbar mycket med det här sedan tidigare. Många kommer också hit för att låna våra datorer för att beställa flygbiljetter eller betala räkningar, det är ju inte heller lätt att göra utan internet idag, påpekar Gustav Hedlund som tillägger att det kan vara extra svårt om man är nyanländ.

– Ett bra exempel är att alla skolsystem i Sverige är online och som förälder förväntas man följa barnens skolgång på digitala plattformar. Kan man inte språket så bra och dessutom inte är van vid den digitala miljön har man dubbla trösklar och det kan knappast vara bra för integrationen.

Den här veckan infaller All digital week över hela Europa och förutom DigidelCenter kommer flera föreläsningar att äga rum: Seniornet kommer att berätta om sin verksamhet och Östmedias publisher Anna Lindberg ska berätta om hur traditionella medier förändras i ett digitaliserat medielandskap.

– Men vi kommer även fortsättningsvis att ha kurser, workshops och föreläsningar här i samarbete med till exempel Seniornet och studieförbund, säger Gustav Hedlund som visar de sex stationerna med stationära datorer som riggas upp under måndagen.

– Vi kommer också att ha laptops och surfplattor tillgängliga och rummet ska efterhand utrustas som en kurslokal.

DigidelCenter kommer att vara öppet sammanlagt 15 timmar i veckan fördelat på fyra dagar, samtliga dagar finns personal på plats för att hjälpa till.

Digidelcenter

Finns på Norrköpings stadsbiblioteks övervåning och är öppet måndag, tisdag och torsdag 13 till 16. På onsdag är det öppet 13 till 19.

Projektet på Norrköpings stadsbibliotek sträcker sig över två år, och tanken är att verksamheten därefter ska bli permanent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!