Projektet syftar till att efter pandemin vara en del av rekonstruktionen av liveindustrin och att utveckla metoder för hur evenemang kan skapa bestående värden.
– Jag ser det här projektet som en otroligt viktig insats för återuppbyggnaden efter Covid-19. Som kommun kan vi skapa en tydlig och effektiv rutin för att stärka evenemang och möten, som kan bli en drivkraft för platsutveckling, tillväxt och social hållbarhet, säger Sandra Wall, värvningsgruppen för event i Norrköping.
– Norrköping är en evenemangsstad och det vill vi fortsätta att vara. Besöksnäringen har haft det och har det otroligt tufft under den pågående pandemin. Det här projektet kan hjälpa till att utveckla kompetens som kommer att behövas efter coronakrisen, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör.
Värvningsgruppen för evenemang bildades i februari, med representanter från näringslivsavdelningen, kultur- och fritidskontoret och East Sweden Convention Bureau, för att stärka Norrköping som värdstad.
I projektet ingår att ta fram förslag på verktyg för hur kommunalt stöd hanteras och hur värdet efteråt kan värderas. Under ett år ska man titta på hur investeringar som kommunen gör för att få hit evenemang bidrar till att skapa lokal tillväxt.
– Vi kallar det för legacy när möten leder till hållbara förändringar. Till exempel genom att en professur inrättas vid Linköpings universitetet efter en kongress, eller att ett företag bildas efter en festival, säger Jenny Irwin, East Sweden.