Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Programmet som ger naturen ett lyft

NORRKÖPING
Norrköpinsborna ska få en ännu mer attraktiv natur.
Så kan man summera det nya naturvårdsprogrammet som nu ligger tryckt och klart inklusive 77 åtgärder som ska genomföras för att förbättra och förstärka naturen i och runt Norrköping.

– Vi är lyckligt lottade i Norrköping, som har en så rik natur omkring oss, en natur vi dock måste förvalta väl, så fler än vi kan njuta av den, säger kommunekologen Eva Siljeholm och hennes kollega Jonas Edlund som här har katalogerna med nya naturvårdsprogrammet framför sig inklusive den karta där de värdefullaste områdena är inprickade.
FOTO: ANDREAS SKOGH

– Vi är lyckligt lottade i Norrköping, som har en så rik natur omkring oss, en natur vi dock måste förvalta väl, så fler än vi kan njuta av den, säger kommunekologen Eva Siljeholm och hennes kollega Jonas Edlund som här har katalogerna med nya naturvårdsprogrammet framför sig inklusive den karta där de värdefullaste områdena är inprickade. FOTO: ANDREAS SKOGH

Foto:

Norrköping2002-12-02 00:00
<B>? Vad handlar då det nya naturvårdsprogrammet om i detalj?</B>
- Framförallt, säger Jonas Edlund, handlar det om tre olika förbättringar, nämligen att klara den biologiska mångfalden, se till att det finns en fortsatt attraktiv natur för Norrköpingsborna samt att presentera naturen för människorna och göra den mer tillgänglig.

<b>2.000 "pärlor"</b>
- Redan nu kan alla som vill beställa den katalog vi tagit fram med sammanställning över drygt 2.000 pärlor, värdefulla områdena i kommunen och här finns också en CD som redovisar informationen samt kartor som pekar ut de här områdena.
- Här kan vi nämna att drygt 1.000 markägare fått personliga brev från oss om att de äger ett värdefullt område och att de ska bjudas in för att få ytterligare information av oss framöver.
- Vi hoppas även att den här katalogen ska användas av skolor och naturintresserade Norrköpingsbor, som kan beställa materialen gratis av oss. Däremot tar vi 100 kronor styck, om företag och verksamheter beställer ett större antal.

<B>? Vad är det för åtgärder ni främst ska inrikta er på?</B>
- Vi ska agera för att få ut fler barn i skogen och att skolorna får en så kallad skolskog att leka i och bygga kojor i, utan att de får kritik för detta. Vidare vill vi försöka få skolor och elever att bli faddrar för exempelvis dammar, ängar och vattendrag.
- Vi ska också ta fram informationsmaterial om olika stadsdelars naturvärden i Norrköping och en naturvärdering av våra stadsparker.
- Samtidigt ska vi klara vilka åtgärder som krävs för att bibehålla och stärka dessa naturvärden och slutligen ska vi även ta fram en skötselplan för stans naturmark.
- Vidare, säger Jonas Edlund, ska vi arbeta för att få fram fria vandringsvägar åt fisken i bäckarna längs Bråviken, vi ska hålla koll på tången i våra så kallade mjukbottnar och miljöövervaka alla grunda bottnar.

<b>Bättre friluftsliv</b>
- När det gäller Norrköpingsbornas friluftsliv finns det mycket att göra när det gäller att inventera områden av särskild betydelse, exempelvis badsjöar, skridskovänliga sjöar, fiskevatten och så vidare.
- Vi tänker även försöka utveckla verksamheten med guidning i värdefulla områden, för att få ut mer information och kunskap till intresserade Norrköpingsbor.

<B>? Vad är det nya med nya naturvårdsprogrammet jämfört med det som kom 1990?</B>
- Då plockade man fram 300 värdefulla områden jämfört med våra 2.000, så vi har en högre ambitionsnivå än tidigare och får lättare att följa upp naturvårdsarbetet genom tydliga åtgärder.
- Och när det gäller vår ambitionsnivå handlar det om bättre information till allmänheten, bättre satsning på tätortsnaturen och våra vattenmiljöer inklusive skärgården.

<b>Brand på gång</b>
- Som en annorlunda åtgärd planerar vi att bränna ner skogsmark igen, och det kommer att sek i Glotternskogens naturreservat, för att på det viset öppna vägen för vissa sorters skalbaggar, svamp och blommor, som kräver en brand för att kunna utvecklas.

<B>? Är informationen tänkt även för turister?</B>
- I första hand för Norrköpingsborna själva, men givetvis kan även turister få ta del av materialet som även finns på internet, säger Eva Siljeholm.
- Och någon form av turistbroschyr med värdefull information för besökare kommer vi också att ta fram, med bland annat information om skärgården, badsjöar, naturreservaten med mera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om