Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Prognosen: Utdraget krig ökar kostnader för mottagandet

Migrationsverket spår att det behövs 12 miljarder extra över två år för att klara att möta ett förlängt massflyktsdirektiv. I Norrköping är man beredd. "Men det är en utmaning att hitta boenden", säger Maria Torgersen på socialkontoret.

Ett förlängt masskyddsdirektiv betyder 12 miljarder extra i kostnader för bland annat kommunerna, enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. "För oss är det en utmaning att hitta boenden", säger Maria Torgersen på socialkontoret i Norrköping.

Ett förlängt masskyddsdirektiv betyder 12 miljarder extra i kostnader för bland annat kommunerna, enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. "För oss är det en utmaning att hitta boenden", säger Maria Torgersen på socialkontoret i Norrköping.

Foto: Björn Bjarnesjö/Thomas Möller/Henrik Montgommery

Norrköping2022-08-01 20:00

Kriget i Ukraina verkar dra ut på tiden. Det gör att Migrationsverket räknar med att ytterligare sju miljarder kronor kommer att krävas under nästa år i ersättningar till kommuner, regioner och personer som får skydd i Sverige från kriget. Enligt prognosen kommer ytterligare fem miljarder kronor att behövas 2024. 

– Vi utgår ifrån att det tillfälliga skyddet enligt EU:s massflyktsdirektiv förlängs efter den 4 mars 2023. Att de som får tillfälligt skydd blir kvar längre i Sverige innebär ökade kostnader. Inte minst för kommunerna som sedan den 1 juli ansvarar för att ordna boenden, säger Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket i en skriftlig kommentar.

I år har Norrköpings kommun tilldelats att ta emot 334 skyddsbehövande enligt prognosen från Migrationsverket. Hur många Norrköping skulle behöva ta emot under nästa år och året därefter, om direktivet förlängs, vet ingen idag.

– Vi är beredda på att massflyktsdirektivet förlängs. Samtidigt är det fortsatt en stor utmaning att hitta boendealternativ. Vi vet inte heller hur det blir nästa år. När vi vet får vi förhålla oss till det, säger Maria Torgersen, verksamhetschef på socialkontoret.

I Migrationsverkets prognos bedömer man också att myndighetens förvaltningsanslag också behöver höjas med drygt en halv miljard kronor. Det för att bland annat täcka ökade personalkostnader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!