Enligt "Utredningen om Linköpings universitets framtida utbildnings- och forskningsutbud och dess förläggning" var vissa utbildningar i behov av översyn. Det var miljövetarprogrammet och lärarutbildningen för årskurserna F–3, båda på Campus Norrköping samt sjuksköterskeutbildningen, bedriven i både Linköping och Norrköping.
I samtliga fall fanns sakliga skäl för överflyttning till Linköping. Men då skulle själva grunden i Norrköping vara hotad, och universitetet behöver stark verksamhet även här. Den stora utökningen aldrig blivit av utan den samtidiga satsningen på Norrköping.
Men nytt måste tillföras, och utredningen mynnar ut i förslag om att bilda fyra profilområden.
+Välfärdens utmaningar. Utveckla och integrera befintliga utbildningar inom teknik, hälsa, medicin, samhällskunskap och logistik. Redan finns här utbildning till sjuksköterska, socionom, arbetsterapeut samt forskning om äldre och åldrande.
+Yngre barns lärande. Här finns behov av fortbildning och forskning, ochlärarutbildningen F-3 har stor potential.
+Samhällsbyggnad. Redan finns flera verksamheter inom området.
+Gestaltning. Spetskompetens på Visualiseringscenter och program i medieteknik, grafisk design samt kultur, samhälle och mediegestaltning. Dessa bör kunna vara stort stöd för de tre andra profilområdena.
Utbildningsprogrammen ska förankras i tydliga profilområden, där grundutbildning, påbyggnad och forskning finns samlade. Programmen blir då bättre sammanvävda och förankrade. Här har det funnits problem i Norrköping, där flera utbildningars kvalitet har ifrågasatts.
Men klart är, att Norrköping inte ska bli av med något – utom lärarbildningen för årskurserna 4-6, som dock redan är i realiteten överflyttad till Linköping. Och man får i gengäld hit hela utbildningen för F-3, vilket innebär 200 utbildningsplatser till.
De närmaste åren kommer rekryteringsunderlaget att minska och konkurrensen mellan lärosätena att öka. Då gäller det att vässa sig.