Profilklasser och öppna förskolor är i farozonen
Hur mycket ska skäras på profilklasserna? På de öppna förskolorna? Och hur mycket på skolmaten? Sådant måste nu politikerna i barn- och ungdomsnämnden ta ställning till. Ordföranden Li Teske vill dock inte säga något om, vad det här kan komma att utmynna i.
Med det skulle 5,3 milj kr sparas in. Men det är omkring 20 milj kr, som barn- och ungdomsnämnden måste ta bort från sin verksamhet. Trots att man, till skillnad från flertalet kommunala nämnder, till nästa år får en uppräkning av budgeten med 3 procent.
Nöjd chef
Utbildningschefen Lars-Åke Edvardsson är hursomhelst mycket nöjd med de tre procenten.
- Som jag ser det behöver vi nu inte ta bort någon personal, frånsett då det som är relaterat till den minskade elevvolymen.
Men då återstår ändå omkring 15 milj kr att på något vis spara bort. Edvardsson säger att man vad man nu från tjänstemännens sida gjort är att man lagt fram alternativen för politikerna.
- Vi har visat att tar man bort det så sparar man så mycket och får de effekterna, tar man i stället bort det så får man de effekterna.
Områden som därvid pekats ut är profilklasserna, öppna förskolor, skolmaten och så den egna administrationen.
Bättre än osthyvel
Edvardsson tycker den här typen av sparförslag är bättre än gamla osthyvelmetoden, där man aldrig kunde precisera konsekvenserna. Nu blir det mer handfast.
- Det här är mycket enklare. Det är ett bättre sätt.
Men hur det går med t ex profilklasserna vill han inte alls sia om.
- Nej, det är inte vår sak. Här förbehåller sig politikerna att avgöra den heta frågan.
Profilklasserna
Bland profilklasserna ingår bland annat musikklasserna och idrottsklasserna. Inte minst de sistnämnda lär vara i viss farozon. Att ett antal öppna förskolor försvinner, utöver dem som redan tagits bort, är nog också ett säkert stalltips - även om politikerna ännu inte sagt något i saken.
Ansvariga kommunalrådet Li Teske vägrar att precisera var de ytterligare besparingarna kan komma att sättas in.
Men hon påpekar att minskning av såväl profilklasser som öppna förskolor finns med i socialdemokraternas eget budgetförslag.
- Så visst ska vi titta på de här verksamheterna utifrån att de ska minska.
- Vi ska också titta över kostproduktionen och försöka spara där. Samtidigt som vi ju vill försöka behålla den höga kvalitet som skolmaten har idag.
Li Teske vidhåller att socialdemokraterna vill satsa särskilt på förskolan. Hur det ska gå till kan hon dock ännu inte uttala sig om. Det är i varje fall en ambition, säger hon.
- Men kvaliteten i förskolan kommer att behållas, det kan jag lova. Sedan ska vi nu jobba vidare med, om vi också kan utveckla den.
Hon tror vidare, att en satsning på förskolan ska kunna kombineras med bevarad lärartäthet i grundskolan.
Ska kunna klaras
- Som vårt s-förslag ser ut så tycker jag att vi ska kunna göra det. Men egentligen kan jag ju inte säga någonting alls förrän efter den 27 november, då kommunfullmäktige fastslagit våra ramar.
Den 16 december ska sedan de slutliga besluten tas i barn- och ungdomsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!