Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Profilklass - ja, tack!

Kommunala profilskolor i grundskolan ska möta konkurrensen från friskolorna. I går tog socialdemokraterna i Norrköping beslut om en skolpolicy som ska öka de kommunala skolornas attraktionskraft, förbättra resultaten och minska skillnaderna mellan skolorna.

- Man kan säga att profilklasserna är på väg tillbaka i modifierad form, säger skolkommunalrådet Lars Stjernkvist (s).

- Man kan säga att profilklasserna är på väg tillbaka i modifierad form, säger skolkommunalrådet Lars Stjernkvist (s).

Foto: Fotograf saknas!

NORRKÖPING2007-05-30 06:00
Under våren har Norrköpings arbetarekommun genomfört ett rådslag om skolpolitiken, för att hitta vägar att stärka och utveckla Norrköpings kommunala skolor i konkurrensen med de fristående skolorna.

Upprörd debatt
I går, efter en lång och livlig debatt, om huruvida utvecklingen som står för dörren ska bejakas eller ogillas, ställde sig arbetarekommunen bakom en policy om hur det ska gå till. I princip handlar det om att återinföra profilklasserna.
Profilklasserna infördes på 90-talet. För några år sedan blev det en upprörd debatt då flera av profilklasserna, bland dem orkesterklasserna, lades ned, i besparingstider. Kvar blev bara musikklasserna i Navestad och Haga, idrottsklasser på Borgsmo, och en del lokala profiler i det egna upptagningsområdet.
- Vi har lagt ett förslag, som varit ute på remiss, om att i praktiken ge alla möjlighet att profilera sig, ge en ökad lokal frihet, en frihet att utveckla lokala profiler, säger skolkommunalrådet Lars Stjernkvist (s).

"I modifierad
- Man kan säga att profilklasserna är på väg tillbaka i modifierad form. Den största förändringen är att vi vill pröva idén att införa det i hela kommunen, ge alla skolor samma möjlighet. Det är lättare i dagens ekonomiska läge, säger Stjernkvist.
Man ska ha möjlighet att söka över hela kommunen. Ökat lokalt självstyre och ökad profilering i verksamheten, ska öka attraktionen, så att en del som idag söker sig bort från sin närmaste skola kanske väljer att stanna i närområdet.
- Vi tar till oss det bästa från friskolorna, ger friskolornas frihet också till de kommunala skolorna.
Det viktigaste, säger han, är att alla skolor i kommunen är bra, oavsett om de är kommunala eller fristående.

Stora skillnader idag
- Jag har sett att det finns stora skillnader mellan våra skolor när det gäller resultat och popularitet, säger Lars Stjernkvist vars ambition är att minska de skillnaderna, att ge de skolor som behöver det "en vänlig knuff i ryggen", så att de profilerar sig och utvecklar verksamheten, för att locka fler elever och förbättra resultaten. Lusten att lära ökar när man får ägna sig åt något man tycker är roligt, menar han.
- Hagebyskolan har idag ett samarbete med ridklubben. Det är inte en profil, men det skulle kunna bli.
Arbetarekommunen är tydlig med att markera att utvecklingen får inte bidra till segregation. Eleverna ska kunna ta sig till skolan med buss, utan att det kostar för mycket. Och en profil får aldrig utestänga någon elev.
- I alla lägen måste du vara välkommen i din skola i närområdet, säger Lars Stjernkvist.

"Alla skolor ska bli bra"
- Alla skolor i Norrköping ska bli bra, det är vår målsättning. Tre saker återkommer i den diskussionen. En är ökad frihet. Här tar vi ett steg i den riktningen. Det andra är pengar, ökade resurser. Vi höjde lärartätheten förra året, i år gör vi också det. Det tredje är ledarskapet. Vi måste få de duktigaste att ta sig an de svåraste uppdragen. Rektorerna har en nyckelroll, säger Lars Stjernkvist.
Den 20 juni tas ärendet upp i barn- och ungdomsnämnden, där Stjernkvist vill tillsätta en utredning för att se om det är möjligt att införa ökat lokalt självstyre och profilskolor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om