Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Professorn sågar nya råden kring kött och alkohol

"Ät mindre kött och drick helst ingen alkohol alls". Nej, professor Fredrik Nyström från Svärtinge ger inte mycket för de nya rekommendationerna kring våra mat- och dryckesvanor. "Trams", säger han.

Fredrik Nyström, professor och överläkare, ger inte mycket för de nya rekommendationerna från NNR. Själv unnar han sig gärna ett glas vin, inte minst från egna vinkällaren.

Fredrik Nyström, professor och överläkare, ger inte mycket för de nya rekommendationerna från NNR. Själv unnar han sig gärna ett glas vin, inte minst från egna vinkällaren.

Foto: Victor Bomgren

Norrköping2023-06-20 14:00

De nya nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som utgör vetenskaplig grund för de svenska kostråden, har inte uppdateras på över ett decennium och de nya råden presenteras nu i sin slutgiltiga form.

Enligt NNR behöver vi äta mindre rött kött, av både hälso- och miljöskäl. Konsumtionen bör vara ”låg” och inte överskrida 350 gram per vecka. Av processat kött, som exempelvis skinka och salami, bör vi äta ”så lite som möjligt”.

Likadant med alkoholen. NNR menar att det inte finns någon säker gräns för alkoholkonsumtion och att alla ”bör undvika alkoholintag”. Om man ändå vill dricka, ska intaget vara ”väldigt lågt”.

Fredrik Nyström, professor och överläkare internmedicin vid Linköpings Universitet och vid Cityhälsan i Norrköping, suckar när han tar del av innehållet.

Han har själv många gånger hävdat motsatsen och framhållit de goda egenskaperna i bland annat alkohol.

– NNR skjuter sig själva i fötterna. Ingen kommer att tro på den här rapporten, säger Fredrik Nyström som forskar om riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

Så här säger han om rekommendationen att dra ned på intaget av rött kött för hälsans skull.

– Att rött kött skulle öka risken för cancer anser jag vara rent trams. Jag tror att man helt enkelt slarvat med statistiken. Det är väldigt långsökt. Varför skulle exempelvis färskt älgkött vara skadligt? frågar han sig.

Alkoholen?

– Jag fattar inte var det kommer ifrån, att alla nivåer av alkohol skulle vara farliga. Rött vin ger ett visst skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar och kan ge andra goda egenskaper, som sänkt blodsocker, förbättrar kolesterolvärdet och minskar hungerkänsla. Det som är farligt med alkoholen är om man blir beroende, hävdar han.

Nyström har många gånger lyft fram de positiva följderna av medelhavskost för ett hälsosamt liv. 

NNR:s rekommendationer kommer han att strunta i.

– Jag tycker det är jättemärkligt att man tar upp detta nu. Tyvärr brukar våra myndigheter luta sig åt vad NNR kommer fram till, men som forskare är jag fascinerad över att man fortfarande får tota ihop såna här saker som är en blandning av aktuell vetenskap och rena feltolkningar.

– Jag tycker inte man ska bry sig om NNR. Även den förra rapporten därifrån innehöll massa uppenbara felaktigheter, slutar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!