Louise Ödlund är chef för institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet. Hon är Norrköpingsbo och har en bakgrund i energibranschen, vid Eon i Norrköping. Som professor i energisystem forskar hon i samarbete med kommuner, industrier och fastighetsbolag.
I en intervju i Dagens Nyheter nyligen uttryckte hon sin frustration över att diskussionen är så fokuserad på nya kraftverk istället för att man tittar på hela systemet och börjar täta de delar som läcker som ett såll.
– Energisystemet är som ett såll. Man måste tillföra bra energi, som är förnyelsebar och hållbar – men vi måste börja med att täta systemet, och se vilka läckor vi har, säger Louise Ödlund till Folkbladet.
– När man har gjort det, då kan man tillföra bra energi. Vi måste se till att vi har ett solitt energisystem som klarar de utmaningar som vi står inför. I det måste vi ser över hur vi använder elen. Vart tar den vägen?
Är det så att vi slösar för mycket?
– Vi har en hög elanvändning som är inbyggd i att vi har haft ett historiskt lågt elpris, och då har det varit på något sätt rätt att använda så mycket el. Nu när elanvändningen ökar och vi har en stor klimatbelastning också som är kopplad till elen – då måste vi se över vårt sätt att använda elen.
Louise Ödlund menar att det genom politiska styrmedel måste skapas incitament för att effektivisera, och att till exempel att byta från elvärme till fjärrvärme.
– Vi har väldigt många eluppvärmda fastigheter i våra svenska system, och de tar ju el när det är kallt och kanske inte blåser på vintern. Där är en stor källa till hög elanvändning, säger Ödlund.
– Vi har mycket eltung industri, och där måste elen användas, men där vi har andra alternativ, där vi kan endera effektivisera elanvändning eller konvertera till andra alternativ, där måste vi göra så för att frigöra elen till de områden där den behövs.
Louise Ödlund talar också att flytta elanvändning i tid över dygnet, genom smarta hem, där elen inte används när den är som dyrast.
Som privatperson bör man fundera över belysning och apparater som laddar och står på stand by. Ungefär 30 procent i hushållen är tomgångförbrukning, enligt Ödlund. Också industrier måste se över sin tomgångsförbrukning, elanvändning som belysning när produktionen inte är igång. I länder med högre elpriser, som i Tyskland, ser man skillnader i beteende inom industrin.
Är vi tvungna att börja tänka om nu, tror du?
– Ja, definitivt. Vi har vetat om ett tag att elpriset ska öka. Nu står vi inför det här och då måste vi göra någonting åt det.
Det här är en situation vi får vänja oss vid, menar Louise Ödlund.
– Dels har vi ett effektdimensionerat system nu, som gör att vi har en effektbegränsning på tillgången på el. Sedan är det så att elpriserna går upp, vi möter de europeiska elpriserna och vi har en klimatbelastning också som är kopplad till elanvändningen.
Det kan vara svårt för folk att förstå att man inte kan köra på som vanligt?
– Ja, så kan det vara. Priset är ju en signal där.
Norrköpings kommun ska vara med i ett forskningsprojekt om hur man bygger nya bostäder klimatanpassat och miljösmart.
– Det låter jättebra, säger Louise Ödlund.