Som Ölandsbladet i en serie artiklar har skildrat har det inte gått så bra med planerna på att göra en året runt-destination av Halltorps gästgiveri på Öland, och ett större bostadsutvecklingsprojekt i tre etapper, radhus och flerbostadshus, i anslutning till gästgiveriet.
I den första etappen skulle 16 radhus i en öländsk radhusby byggas. Ett av dem brann, 15 är nästan färdigbyggda. Gästgiveriet som skulle renoveras står stilla.
Halltorpsgruppen AB, där Fredrik Pahlett är vd och Niclas Adler är vice vd, ansökte om och beviljades den 20 maj företagsrekonstruktion.
I Marvikenprojektet på Vikbolandet, med planer på en skärgårdsstad med 5 500 bostäder, och där Norrköpings kommun nu inleder ett planarbete, är Adler vd och Pahlett vice vd för Synthesis Analytics AB.
Samma ägarkonstellation i båda projekten alltså.
I ansökan om företagsrekonstruktion vid Stockholms tingsrätt står det att Halltorpsgruppen har tillgångar på 103 miljoner kronor och skulder på 96 miljoner, varav 64 miljoner förfallit till betalning.
Bolaget ägs av Synthesis Group AB och V Nova Holding, ett dotterbolag till Synthesis Group, också med Adler och Pahlett i ledningen. Sommaren 2020 skulle ha varit lanseringsåret för Destination Halltorp med ett nyrenoverat gästgiveri och tillträde för köpare av de 15 radhusen i etapp 1.
Projektet har "mött en del utmaningar och förseningar i form av brand, svårigheter att få BRF-lån, sjukdom hos bolagets VD, styrelseordförande och tillika eldsjälen för projektet och nu dessutom Covid 19 som ytterligare försvårat vårens arbete" står det i ansökan till tingsrätten.
Planen är nu att färdigställa etapp 1, att hitta en ny ägare och operatör till gästgiveriet, och att avyttra byggetapp 2 och 3. Därtill kommer omläggning av krediter. Niclas Adler tror på en snabb rekonstruktion, utan behov av ackord för de inblandade.
– Det har dessvärre varit en besvärlig period, med förseningar, med ett destinationsprojekt som det här. Hela branschen i Sverige har väl drabbats av den här covid-19-situationen, säger Niclas Adler.
Dessutom är aktiviteter utanför sommarsäsongen inte lätt att få till på Öland, säger Adler. Till det kommer att Pahlett, motorn i projektet, varit sjuk.
Halltorpprojektet påverkar inte Marvikenprojektet, enligt Adler.
– Det är helt separata projekt, de har inte med varandra att göra, mer än att det finns ett visst överlapp i ägandet.
Enligt Adler väcker datoranalysverksamheten i Marviken både nationellt och internationellt intresse. Nu har man också fått ett planbesked från kommunen.
Det blev lite olyckligt, säger han, med bilderna på det nya konceptet för Marviken, att det blev en Dubaikänsla, när det egentligen är tänkt att bli en förebild för det gröna. Han talar om ny teknik, tekniska system som minskar energiåtgången, och så lite avtryck i miljön som möjligt genom att bygga på höjden.
– Med mycket yta frigjord kan man göra som jag pratat med Skogsvårdsstyrelsen om: sätta upp ett stort reservat med de 300 år gamla tallarna, säger Niclas Adler.
Investeringen i Marviken med 5 500 bostäder, kontor och infrastruktur handlar om 20 miljarder kronor.
Ett litet projekt som Halltorp attraherar inte den typ av kapital som ett stort projekt som Marviken gör, jämför Adler, och talar om att det finns många finansiella instrument som är intresserade av den senare typen av projekt.