Problem för pendlingen trots ekonomiskt stöd
Pendeltrafik över länsgränserna behöver extra stöd för att gå ihop sig.Redan samsas visserligen Norrköpings kommun med länstrafiken i Sörmland, och ger vardera 2 milj kr i stöd till tågtrafiken för perioden från juni i fjol till juni i år.Ändå svävar delar av den interregionala tågtrafiken nu i viss fara.
Det påpekas att arbetsmarknadsområdet idag är till stor del gemensamt för kommuner på båda sidan om länsgränsen mellan Östergötland och Sörmland. Mellan Katrineholm och Norrköping, men även Linköping, är tågpendlingen idag betydande i båda riktningarna.
Stor pendling
Också mellan Nyköping och Norrköping/Linköping är pendlingen stor. Att underlätta för såväl arbets- som studiependling över länsgränsen är, heter det, viktigt ur ett tillväxtperspektiv.
Kommunerna vill att månadskort ska samordnas bättre. Idag säljer SJ t ex inte månadskort för resor mellan Katrineholm och Linköping. Här är tågpendlarna nödsakade att hålla sig med två olika månadskort.
Ett aktuellt hot är Rikstrafikens beslut att inte längre stödja tågtrafik mellan Uppsala och Norrköping via bl a Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Denna interregionala tågtrafik är viktig för stora delar av mellansverige - men för SJ är den inte lönsam.
För närvarande går tågtrafik Norrköping-Katrineholm inom ramen för den sk UVEN-trafiken. Genom att Rikstrafikens stöd upphör eller i varje fall kraftigt reduceras kommer stora förändringar att framtvingas från sommaren. SJ:s fortsatta affärsinriktade intresse av att bedriva trafik på sträckan är också överhuvud taget något av ett frågetecken.
Är oroade
De tre inledningsvis nämnda kommunerna konstaterar "med stor oro", att det nu dessvärre tillkommer allt fler försvårande omständigheter som motverkar smidiga förbindelser över länsgränserna.
Så mycket till svar från länsförbunden får dock inte de tre kommunerna. Mer än att "gemensamt arbete pågår för att skapa ekonomiskt utrymme för fortsatt trafikering".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!