Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Problem för digital röntgen

NORRKÖPING
När de digitala systemen införts på länets tre sjukhus har det varit en del inkörningsproblem.
Chefläkare Johan Elfström har anmält fyra fall till socialstyrelsen.

Norrköping2002-05-28 00:00
Det handlar bland annat om nedsövning av en patient i onödan och om dubbel undersökning av en annan patient.
För att undvika fler incidenter har nya instruktioner utfärdats.
- Det är alltid inkörningsproblem då nya system införs, säger chefläkare Johan Elfström på Universitetssjukhuset. Svårigheter som man inte tänkt på i förväg dyker upp. Vi har velat anmäla detta till socialstyrelsen även om vi löst det i praktiken.

<b>Till Vrinnevi i april</b>
Digital röntgen infördes först på Motala lasarett och i november i fjol på Universitetssjukhuset. Vrinnevisjukhuset kom först i april i år.
Eftersom kontakterna mellan Vrinnevi och Universitetssjukhuset är betydligt mer omfattande än mellan Motala och US har problemen inte upptäcks tidigare.
- Det är inget allvarligt och patienter har inte kommit till skada, säger Johan Elfström. Men det är förstås olyckligt att problemen inte upptäcktes innan de nya systemen startade.

<b>Fyra fall</b>
De här fyra händelserna har Johan Elfström anmält till socialstyrelsen:
En äldre patient hade fått en så kallad stent inopererad i gallvägarna. Informationen nådde aldrig patientens läkare i Norrköping. En ny remiss skrevs ut och patienten hamnade åter på operatiosbordet i Linköping. Patienten sövdes ner innan man upptäckte att operationen redan var genomförd.
En annan patient röntgades på felaktigt personnummer. Patienten själv var inte kontaktbar och kom direkt från akuten. Patienten fick rätt behandling. Det felaktiga personnumret gjorde att det inte fanns svar på den gjorda undersökningen. Patienten undersöktes en gång till.

<b>Felkodad</b>
Det tredje fallet handlar om lungröntgen som utfördes vid 14-tiden. Akutkliniken fick ett preliminärsvar först efter midnatt. Orsaken var sannolikt att patienten blivit fel kodad i systemet.
Det fjärde fallet handlar om informationsbrister och andra incidenter som inträffade då röntgenavdelningen hade driftstopp i sin bildbehandling. Det gäller således då landstingets datasystem slogs ut av ett datavirus tidigare i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om