Privatvård inget alternativ
Efter årsskiftet kommer landstinget i Östergötland inte att betala för behandling av ett flertal vanliga sjukdomar. Men ett stort problem är att det finns få andra privata alternativ. Och de som finns är oerhört dyra.
Prioriterar. Neddragningarna inom Landstinget tvingar även privatläkarna att göra hårdare prioriteringar. Många patienter och utan egen operationssal har han i dagsläget ingen möjlighet att utföra större operationer, säger Per Engström, privatläkare. FOTO: ROBERT SVENSSON.
Foto:
- Problemet är bara att opererar man inte de äldres knän så är det lätt att de bli stillasittande och det i sin tur kan leda till andra allvarliga sjukdomar. Alla behöver ju röra på sig. Men tyvärr har vi privata läkare svårt att underlätta problemen, neddragningarna gynnar inte oss, förklarar Jan Ericson, ortoped på Medicinskt centrum i Norrköping.
35 privatläkare
I Norrköping finns drygt 35 privata läkare men trots antalet tycks det inte finnas många möjligheter att få en behandling eller operation för det som Landstinget nu drar ner på.
- För rinnande ögon, nedhängande ögonlock och kosmetisk skelning finns det nog i dagsläget inget privat alternativ. Om vi i framtiden tvingas göra fler prioriteringar så skapar nog efterfrågan en marknad och det kommer kanske att bli fler privata kliniker, säger Ingrid Schlyter, centrumchef för Kvinno-Barn- och Sinnescentrum på Vrinnevisjukhuset.
Saknar utrustning
Men i dagsläget är det få privata kliniker som har möjlighet att ta över behandling eller operation. Flera kliniker har ingen möjlighet att ta emot fler patienter och saknar dessutom rätt utrustning för att genomföra större och svårare operationer.
- Det är oerhört tråkigt. Jag ser bara negativa effekter för patienterna av de här neddragningarna. Jag opererar drygt tio patienter i veckan i Finspång och om den möjligheten skulle försvinna har mina patienter få möjligheter att få det åtgärdat någon annanstans, förklarar Jan Ericson.
Dyrt i privat regi
- På sergelkliniken i Linköping opererar jag några av mina patienter. Men att göra det i privat regi är väldigt dyrt, förklarar Jan Ericson.
Behandling med en artroskopi i knät i privat regi kostar idag 16 000 kronor. En kostnad som är likvärdig med andra privata behandlingar.
- Om vi ska genomföra operationer i privat regi så behöver vi också betala en narkosläkare och då stiger priserna för till exempel ett större åderbråck till 5 000 kronor, konstaterar Per Engström, allmänkirurg på Läkarhuset Strömmen i Norrköping.
Idag kostar en liten operation av åderbråck som vanligt, 250 kronor. Då sker det genom Landstingets regi, de betalar 1 800 kronor inklusive patientavgiften till den privata läkaren. Men om det ska ske privat höjs genast kostnaderna för patienten men hur mycket är svårt att säga i dagsläget.
- Det kommer troligen att kosta uppåt 2000 kronor, tror Per Engström
Svårt att avgöra
Vad utbudsminskningarna innebär i detalj är svårt att avgöra. Vad gäller åderbråck skall de som är utan sår och symtom minska.
- Det blir ju oerhört svårt för läkaren att avgöra vad som ska och inte ska behandlas. Det blir nog mycket svårt att neka en patient med svåra smärtor den operation som kanske enligt bestämmelserna ska vara reducerad. Hur det verkligen blir får vi se, kanske det kommer fler patienter hit och då får vi försöka ta emot dem, konstaterar Per Engström.