Privat vårdcentral lönsam för ägarna

Det är en bra affär att driva privata vårdcentraler i Norrköping. De läkare som äger Östertulls vårdcentral och vårdcentralerna i Kneippengruppen stoppar miljontals kronor av landstingsskatten i egen ficka varje år.

Östertulls vårdcentral är en av fyra  privatdrivna vårdcentraler i landstinget. Förra året gjorde man en vinst på 7,1 miljoner kronor.Foto: Andreas Skogh

Östertulls vårdcentral är en av fyra privatdrivna vårdcentraler i landstinget. Förra året gjorde man en vinst på 7,1 miljoner kronor.Foto: Andreas Skogh

Foto:

NORRKÖPING2007-07-23 06:00
Förra året var åter ett bra år för Vårdcentralen Östertull AB. Vinsten före skatt var 7,1 miljoner kronor.
I februari höll bolaget årsstämma. De båda doktorer som är ägare fanns på plats tillsammans med bolagets revisor. Vinsten skulle fördelas. Det blev 3,3 miljoner i utdelning till aktieägarna, det vill säga dem själva, och resten tillbaka in i bolaget.
I maj var det dags för årsstämma i Kneippengruppen AB som driver de tre vårdcentralerna i Kneippen, Skarptorp och Vilbergen. Här finns 17 aktieägare, alla anställda i bolaget. De flesta var närvarande vid stämman. Också de kunde konstatera att det åter varit ett bra år för bolaget. Vinsten före skatt var 8 miljoner kronor, nästan 2 miljoner bättre än året innan.

Stor utdelning
Stämman beslutade att 5,2 miljoner skulle delas ut till aktieägarna samtidigt som man konstaterade att det på intet sätt riskerade att skada bolagets finansiella ställning. Den är mycket god med en soliditet runt 55 procent.
Alla ägare i de båda bolagen jobbar aktivt i verksamheterna, så utöver aktievinsterna har de givetvis sina vanliga löner.
Det handlar inte om att 2006 var ett extremt bra år. Resultaten är helt normala och förväntade. Totalt har Östertull AB:s ägare plockat ut 6 miljoner i aktieutdelning de senaste tre åren. Under samma period har aktieägarna i Kneippengruppen fått 13 miljoner i utdelning.

Underskott blev vinst
Laszlo Sinkvist, vd och en av ägarna till Östertulls vårdcentral, förnekar inte att det är en god affär. Bättre än vad han hade trott. Ibland är han själv förvånad, säger han.
Han och hans kollega tog över Östertull från landstinget 2003. Då var verksamheten riktigt i botten med sjukskrivningar, vakanta läkartjänster och ständiga årliga underskott.
Redan efter det knappa halvår som var kvar av 2003 efter övertagandet hade Laszlo Sinkvist och hans kollega vänt resultatet. De gjorde en vinst det året på 1,5 miljoner, ungefär lika mycket som Östertull gått med underskott året innan.

Vinst är känsligt
Han inser att det kan sticka i ögonen på somliga. Att göra vinster på vård är känsligt.
- Det är inte kriminellt att ta ut pengar ur ett framgångsrikt företag, försvarar han sig.
- Alla frågar: Hur fuskar ni er till det här? Det handlar inte om det. Det handlar om att systematiskt och konsekvent vända på varje sten. God ekonomi är en förutsättning för överlevnad för oss. När de landstingsdrivna vårdcentralerna går minus, pumpar landstinget in pengar. Vi kan aldrig ens gå plus-minus noll för då går vi i konkurs.
Sin privata ekonomi är han mindre villig att prata om. På frågan om han blivit miljonär på kuppen svarar han undvikande:
- Ja, det vet jag inte. Allt är ju så dyrt.

Ägs av anställda
Kneippengruppen AB har betydligt fler år på nacken. Redan 1989 öppnade Kneippens vårdcentral som den första privatdrivna i landstingets historia.
- Det var i det skedet när man byggde upp vårdcentralsverksamheten i landstinget, berättar Boel Lindberg, ekonomichef i bolaget och ordförande i styrelsen.
Landstinget var nöjt med vad man såg och några år senare fick ägarna erbjudande att öppna Skarptorps vårdcentral. Sedan gällde erbjudandet Vilbergens vårdcentral som öppnade 1994. Ägare till bolaget var då som nu en grupp läkare och sköterskor.
Några av dem finns kvar än i dag. De som har slutat måste sälja sina aktier. Det är nämligen bara de som jobbar i verksamheten som kan bli ägare. De flesta är läkare, men här finns också annan personal.

Ingen kommentar
I dag har man 23 000 patienter listade på sina tre vårdcentraler. Det är 19 procent av Norrköpingsborna. Och inte någon gång under alla år har man haft ekonomiska problem.
- Medan landstingets vårdcentraler till och från har tickat minus så har vi tickat plus hela tiden, säger Boel Lindberg som själv har funderat mycket på varför det går så bra.
En förklaring tror hon kan vara att man har en förhållandevis liten administration, få chefsnivåer och ett stabilt gäng i personalen. Hyrläkare har man aldrig behövt ta in eftersom alla läkartjänster varit besatta kontinuerligt under alla år.
Har ni blivit rika?
- Det vill jag inte kommentera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om