Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Privat bolag in i social investering

Norrköpings kommun ska samarbeta med ett privat investeringsbolag för sociala investeringar. Målgrupp: tonåringar.

Först ut. "Norrköping är pionjären i Sverige", säger Henrik Storm Dyrssen, vd vid Leksell Social Ventures. Vid hans sida Ing-Marie Wieselgren från SKL och Lars Stjernkvist (S).

Först ut. "Norrköping är pionjären i Sverige", säger Henrik Storm Dyrssen, vd vid Leksell Social Ventures. Vid hans sida Ing-Marie Wieselgren från SKL och Lars Stjernkvist (S).

Foto: Michael Svensson

NORRKÖPING2016-02-16 06:30

Norrköping blir först i Sverige med samarbete mellan en extern privat finansiär och en offentlig part, för sociala investeringar som ska leda till mänsklig vinst, sänkta kostnader för kommunen och återbetalning med vinst till investeraren baserat på utfall, det vill säga resultat.

Det är en svensk modell av det som kallas social impact bonds, något som är stort i Storbritannien.

– Det är Sveriges första ordentliga utfallskontrakt, säger Ing-Marie Wieselgren, projektchef vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

– Vi vill få hjälp att utveckla metoder för att bättre kunna hjälpa barn och unga som har det kämpigt, säger Lars Stjernkvist (S).

Norrköping arbetar sedan åtta år tillbaka, genom en social investeringsfond, med att mäta ekonomiska och mänskliga vinster av tidiga insatser.

Den nya modellen, som om den fungerar kan spridas till andra kommuner, är nästa steg.

Avtalet mellan kommunen och det privata investeringsbolaget Leksell Social Ventures kommer att sträcka sig över fyra år, med start i höst.

Målgruppen är struliga tonåringar som ofta placeras på dyra externa HVB-hem och andra institutioner. Orsaken till placering kan vara familje- eller missbruksproblem. Socialtjänsten och utbildningskontoret har sett behovet av att minska återplaceringar och förbättra gruppens skolresultat.

Resurserna kring individen ska samordnas från dag ett vid ett placeringsbeslut. Leksell investerar tio miljoner kronor som satsas på ett kommunalt insatsteam med specialpedagoger och socialsekreterare, som kompletteras med ett externt upphandlat studiestöd, tutoring, för handledning efter skoltid.

Varje tonåring, totalt 60 individer, följs i två års tid. Socialtjänstkostnaderna kommer att jämföras med en grupp 2013. Det andra mätbara resultatet är skolresultaten.

Om socialtjänstens kostnader minskar med mer än tio miljoner kronor och skolprestationerna ökar kan finansiären få max två miljoner i vinst utöver återbetalning av de tio miljonerna.

Leksell Social Venture, som startades av miljardären Laurent Leksell och vd Henrik Storm Dyrssen, vill stötta framväxt av en marknad för social innovation.

– Vi är intresserade av att utveckla den svenska samhällsmodellen. Tänk om företag fick betalt för att skapa positiva sociala effekter, säger Henrik Storm Dyrssen.

Offentligt + privat

Samarbete mellan kommunen, det privata investeringsbolaget Leksell Social Ventures, SKL och rådgivningsföretaget Health Navigation.

Syftet: minska risken för återplacering och förbättra skolresultaten för tonåringar på HVB-hem eller statlig institution.

Kostnaden för den dyraste placeringen i dag kan vara en miljon kronor på ett år.

Leksell Social Ventures får återbetalning av sina tio miljoner kronor baserat på resultat, med möjlighet att få max 20 procent, två miljoner, i avkastning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om