Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pressen blev för stark

NORRKÖPING
Knappast någon hade krävt Gunnel Gennebäcks avgång som kommunstyrelsens ordförande. Det var helt hennes eget beslut.
- Vi hade ett kort samtal och Gunnel var mycket tydlig. Hon hade bestämt sig, säger Mattias Ottosson, ordförande för Socialdemokraterna Norrköping.
Själv har Gunnel Gennebäck varit oanträffbar. I ett kortfattat pressmeddelande säger hon att det är ett alldeles för högt pris "att få schavottera för en sån här sak".
Gunnel Gennebäck avgår som ordförande i kommunstyrelsen

Gunnel Gennebäck gjorde blixtkarriär inom kommunstyrelsen - kommunalråd 1998, kommunstyrelsens vice ordförande 1999 och sedan i april i fjol ordförande. Men henens bana har nu också fått ett mycket hastigt slut.

Gunnel Gennebäck gjorde blixtkarriär inom kommunstyrelsen - kommunalråd 1998, kommunstyrelsens vice ordförande 1999 och sedan i april i fjol ordförande. Men henens bana har nu också fått ett mycket hastigt slut.

Foto:

Norrköping2001-04-19 00:00
Saken ifråga är alltså att Gunnel Gennebäck inte betalt räkningen på drygt 32.000 kr för sin 50-årsfest i Louis De Geer den 11 november i fjol.
Faktura och påminnelser har skickats ut i vederbörlig ordning. När betalning, trots kontakter, aldrig kom skickade Norrköpings Konserthus och Bankettservice AB över ärendet till kronofogden. I och med det kom det hela till offentlig kännedom. Kronofogden hann också skicka ut ett betalningsföreläggande.
Det här var naturligtvis, för att uttrycka det enkelt, inte bra. Särskilt som Gunnel Gennebäck även tidigare haft skulder, som hamnat hos fogden. Mendet räcker ändå inte riktigt som förklaring till att hon bara några få dagar senare avgår från sin ledande post i kommunen.

<b>Vara ur världen</b>
Så sent som i tisdagens Folkbladet sa hon ju, att nu skulle hon betala räkningen direkt och hoppades att "hela den här ledsamma historien med det skulle vara ur världen".
Räkningen betalade hon också, enligt pressmeddelandet, på onsdagen. Men redan på tisdagen lämnade hon Rådhuset efter ett kort morgonmöte, för att - som det skulle visa sig - inte återkomma. Sedan dess har hon också varit oanträffbar.
Knappast någon har krävt Gunnel Gennebäcks avgång. Något sådant krav fanns heller inte från Socialdemokraterna Norrköping. Men samtidigt har det då, med förvåning och även besvikelse, noterats hur hon trasslat in sig i "förklaringar", som bara gjorde saken värre.
Att hon "inte sett" räkningen, och heller inte påminnelserna, var ju inte på något vis övertygande. Allt har ju skickats ut i vederbörlig ordning, inget talar för att något kommit bort på vägen. Och den fem månader gamla skulden på drygt 32.725 var ju under alla förhållanden välbekant.
I vad mån förtroendet för Gunnel Gennebäck hann sjunka på kuppen finns inga mått på, helt klart hade hon i varje fall ställt till det. Det hade väl ändå i och för sig gått att rida ut stormen - fast av någon anledning var detta nu inte möjligt, inte i just det här fallet.
I stället blir nu Gunnel Gennebäck hux flux arbetslös. Med sina mindre än tre år i Rådhuset har hon heller inte tjänat ihop till någon som helst politikerpension. Och hon mår nu, som det vitsordas, "fruktansvärt dåligt".
Kanske var hon inte riktigt i form innan heller. Kanske kom hela den här historien särdeles olämpligt, ovanpå andra påfrestningar.
Lätt har hon förvisso inte haft det. Efter att ha börjat med politiken i vuxen ålder, och med nio år "bakom kulisserna" som politisk sekreterare i landstinget, klev hon efter valet 1998 rätt in i den kommunalpolitiska hetluften i Norrköping. Där hon då mycket ambitiöst gick in för sin uppgift som kommunalråd för skolfrågor och, bland annat, besökte två grundskolor i veckan.

<b>Nytt kliv uppåt</b>
Efter bara något år fick hon så, nykomlingen i kommunalpolitiken, i juni 1999 ta ännu ett kliv uppåt och bli kommunstyrelsens vice ordförande, när Göran Färm drog till Bryssel.
Sedan kom dråpslaget i februari i fjol, när Kjell Norberg avled knall och fall. I april fick Gunnel Gennebäck - efter ungefär ett och ett halvt år inom det kommunala - ta över som kommunstyrelsens ordförande. Kommunens tyngst vägande post, och den mest utsatta.
Socialdemokraternas valberedning hade i och för sig nominerat Mårten Arnberg, men representantskapet valde Gunnel Gennebäck. Och mitt i den pågående stora nedskärningvågen, med demonstrationer och protester, trädde hon då till.

<b>Lite motigt</b>
Även fortsättningsvis har kommunen brottats med problem, låt vara att de akuta ekonomiska bekymren rett upp sig bland annat genom försäljningen av Norrköping Miljö & Energi (där Gunnel Gennebäck fick gå emot krav på folkomröstning och försvara, att socialdemokraterna bröt ett uttryckligt vallöfte).
Vintern och våren detta år har det sedan tyckts lite motigt för kommunstyrelsens ordförande. I projektet Rotkraft, som hon själv gick ut och lanserade, fick hon inte sitt eget parti med sig utan hela upplägget drogs tillbaka. Sedan dess har det varit stiltje i frågan.
Många nöjde sedan på ögonbrynen, när Gunnel Gennebäck i en intervju hux flux och liksom i förbifarten uttalade sig emot kommundelsnämnderna - efter att tidigare diplomatiskt ha sagt sig vilja avvakta pågående utredningar. Och detta då i en fråga, där hennes parti är starkt delat men en majoritet antagligen för nämnderna. Det uttalandet väckte en hel del ont blod.

<b>Blev outhärdligt </b>
Kanske var det motigt även på andra sätt. Och kanske var det allt detta som, tillsammans med annat av personlig art, gjorde situationen så outhärdlig när det lokala mediadrevet började rikta in sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om