Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Pressat läge för Norrköpingspolisen efter våldsvåg

Med ständigt nya våldsdåd i Norrköping har nu poliser från annat håll förts över till Norrköping. "Vi har en otroligt svår situation med ett antal olika grova våldsbrott som har radat upp sig", säger utredningsledare Jan Staaf.

Nu får Norrköpingspolisen förstärkning från andra delar av landet efter våldsvågen

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-04-18 17:00

Nyheten i korthet

  • Polisen i Norrköping står inför en svår situation på grund av en ökning av grova våldsbrott, inklusive skjutningar, sprängningar, misshandel och tre mord de senaste fem månaderna.
  • Extra polisresurser har förts in från Jönköping och Sörmland för att hantera situationen och försöka stoppa våldsspiralen.
  • Lokalpolisområdeschef Frida Braf nämner att polisen även jobbar med trygghetsskapande åtgärder, som att sätta upp fler kameror och öka synligheten på vissa platser.

Det senaste dryga året har varit en tid där våldet har flyttat fram positionerna i Norrköping. Skjutningar, sprängningar och misshandlar har avlöst varandra och dessutom har det skett tre mord de senaste fem månaderna.

Det här är brott som ska utredas och kräver ganska stora resurser i ett polisområde, som inte är dimensionerat för så många grova brott under så kort tid. P4 Östergötland har tidigare berättat om att det tagits in poliser från Jönköping och Sörmland som ska avlasta.

undefined
Efter mordet i Navestad har många poliser haft fullt upp. Nu förs personalresurser över från andra delar av landet.

Vi frågar utredningsledaren Jan Staaf hur situationen är.

– Den är ju som du förstår väldigt ansträngd. Vi har drabbats ända sedan tidigt våren 2023, och vidare under hela sommaren och hösten och även fortsättningen på våren här, säger han.

– Vi har en otroligt svår situation med ett antal olika grova våldsbrott som har radat upp sig med allt från bomber till skjutningar. Dessutom har vi tre mord att hantera.

Hur löser ni det när det gäller personal?

– För stunden så omfördelar vi inom polisområdet. Vi har fått extra resurser till det senaste tragiska ärendet här där en ung pojke blev ihjälskjuten. Vår förhoppning är ju alltid att vi ska lösa de här typerna av grova våldsbrott, säger Jan Staaf.

undefined
Utredningsledare Jan Staaf beskriver ett pressat läge med många utredningar om svåra våldsbrott i Norrköping. Nu har man fått förstärkningar.

Vad gör ni för analys framåt med tanke på våldsspiraler och annat?

– Det är i stort sett två spår: Dels måste det brottsförebyggande arbetet fortsätta med väldig kraft så vi slipper nyrekryteringen. Samtidigt måste vi givetvis låsa in kriminella aktörer, och då menar jag inte bara dem som utför de här gärningarna, utan även dem som ytterst ligger bakom brotten, påpekar Jan Staaf.

– Det är vår ambition så att vi på ett eller annat sätt kan avbryta den här våldsspiralen.

Lokalpolisområdeschef Frida Braf berättar om hur den uniformerade polisen hanterar den uppkomna situationen:

– För att ta det i ett större perspektiv så har ju svensk polis under 2023 utvecklats när det gäller hur vi flyttar resurser mellan regioner dit de behövs bäst. Och den framflyttningen har ju vi behövt göra på grund av den lägesbild vi har kring det ökade grova våldet i Sverige, säger hon.

– Utöver att vi har blivit snabbare med att flytta resurser dit de bäst behövs, så är vi också snabbare på att flytta exempelvis underrättelseinformation.

Efter den senaste tidens våldsvåg i Norrköping är det precis detta som skett.

– Just nu har vi en förstärkning av poliser till vår ingripandeverksamhet. De kommer från olika delar av vår polisregion men även från andra regioner, förklarar Frida Braf.

– Man har bedömt att Norrköping har en sådan lägesbild att det krävs en förstärkning.

undefined
Lokalpolisområdeschef Frida Braf beskriver att resurser har flyttats till Norrköping både inom och från andra polisregioner.

Efter händelserna i närtid med en synnerligen grov misshandel av en advokat, en brandbomb i centrum och mordet i Navestad, är det lokalområdespoliserna som möter medborgarna.

– När det handlar om det trygghetsskapande arbetet så jobbar vi nu med att ha en stor resurs för att möta allmänhetens oro, men även för att få in information, förklarar Frida Braf.

– Vi jobbar också trygghetsskapande på andra sätt, vi sätter upp fler kameror och har en högre synlighet på vissa platser.

Hur ser du på visitationszoner och vistelseförbud som det pratas mycket om nu?

– Jag ser positivt på att det kommer nya verktyg som jag hoppas ska ge positiva effekter på vår lägesbild. När det gäller exempelvis vistelseförbud så är det något som vi jobbar på att ta fram här i Norrköping just nu.

Polisorganisationen

Den nya polisorganisationen började att gälla 2015.

Det finns sju polisregioner i Sverige.

I polisregion Öst ingår Södermanlands-, Östergötlands- samt Jönköpings län.

Polisområde Östergötland består av hela Östergötlands län och är i sin tur uppdelat i tre lokalpolisområden (LPO).

Dessa är LPO Linköping, LPO Norrköping och LPO Motala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!