NORRKÖPING
– Med brödsatsningen vidareutvecklar vi vår produktionsanläggning i Norrköping, som ett komplement till spannmålsråvaran, för att tillverka etanol, berättar driftchefen Håkan Mattsson.
Innebär det här att ni nyanställer igen, efter att ha dragit ner personalstyrkan tidigare?
– Ja, vi kommer också att nyanställa i första hand två personer och sedan ytterligare två till nästa sommar, när vi går upp ett skift. Och till 2017, siktar vi på att brödsatsningen kommer att stå för tio procent av all vår etanolproduktion.
Vad handlar det om för bröd?
– Det är restprodukter från livsmedelsindustrin som nu får en möjlighet att deras restprodukter kan omhändertas och återanvändas som råvara till proteinrikt djurfoder och fordonsbränsle i form av etanol med en världsledande koldioxidreduktion på 95 procent jämfört med traditionell bensin och diesel, säger Lantmännen Agroetanols vd Bengt Olof Johansson.
Parallellt med att livsmedelsindustrins restprodukter börjar användas kommer nu den här nya "brödmaskinen" tas i drift, som kan ta hand om livsmedelsprodukter i både plast- och pappersförpackningar och konservburkar. I och med det kommer Agroetanol kunna ta hand om matvarureturer på ett effektivt sätt.
Läs mer i lördagstidningen.