Premiärdag för omdiskuterad fisk
NORRKÖPINGAtt surströmming skulle vinna en allt större vänkrets i våra dalar är inte alldeles säkert. De största matvarubutikerna i Norrköping har delade meningar. - Jo, nog är det fler som köper, men det går så sakta så vi märker det knappast, säger Coops fiskföreståndare Dick Sundin. - Det är en så liten volym så skillnaderna är obetydliga, säger Johan Waernqvist på Ica Maxi.
Dick Sundin säljer surströmming på Coop men han har knappt provat den själv. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
I butiken hittar vi fem sorter.
- De riktiga älskarna vill ha burkar från 2001, säger Dick Sundin. Så jag har både nya och gamla inläggningar. De äldre är de här buktiga burkarna, där har det jäst ordentligt. Men för nybörjarna rekommenderar jag årets produkter.
Han tycker sig märka en svag ökning av efterfrågan de sex år han har arbetat här.
<b>Väntar lite ...</b>
Själv förhåller Dick Sundin sig avvaktande till den här formen av fisk.
- Har väl provat nån gång ...
Däremot möter han de som är mer entusiastiska och vet hur det ska vara. Mandelpotatis till, fisken ska vara hel, inte filéad. Och så om konsten att öppna en burk.
- Det bästa lär vara att luta burken lite uppåt, hålla en handduk över och så försiktigt gå in med konservöppnaren och låta det pysa.
<b>Den stora dagen</b>
Så må det vara Ulvens från Höga kusten, Bockens lyx, Oskars eller Kallax.
Men allt det där vet ju den som ser fram mot Den stora dagen, idag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!