Skolledningen fick beskedet i måndags, under onsdagen informerades elever och personal och på onsdagskvällen hölls ett föräldramöte där den bistra nyheten levererades.
Praktiska gymnasiet tvingas stänga.
- Det beror på ett vikande elevunderlag och ekonomin, att det är så låg skolpeng i Norrköpings kommun. Vi har inte råd att driva skolan vidare med det vikande elevunderlaget som vi har, konstaterar rektor Magdalena Hammar.
- Vi startade 2008 och skolan har aldrig varit bärande själv, utan det har alltid skjutits till pengar och efter ett tag går det inte att göra det längre.
För få eleverDet är ett alldeles för stort antal elever som saknas för att det ska gå att driva verksamheten vidare med rimlig kvalitet konstaterar man.
- För att få skolan bärande skulle vi behöva ha till 150 elever i dagsläget. Idag har vi 137 elever på skolan och vi skulle behöva vara mellan 250 och 300 elever för att skolan ska vara bärande, konstaterar Hammar.
- Vi släpper en stor årskurstrea nu, vi fick in en liten etta förra året och det är få elever som har sökt i år också till våra yrkesprogram.
Men ni hoppades ändå på att kunna driva skolan vidare?
- Det hoppas man ju alltid på att man ska göra och det är det som har varit vår ambition, nu gick det tyvärr inte att kunna säkerställa kvalitén för de elever som är kvar med det här vikande elevunderlaget och den skolpengen.
Hjälp av kommunenInnevarande läsår genomförs som planerat fram till sommaren, men sedan plockar gymnasiet ner skylten. De elever som nu går i ettan eller tvåan påverkas därmed. Det rör sig om sammanlagt 83 elever som måste söka sig till en ny skola för att fortsätta sina studier.
- Vår ambition nu är att ha individuella samtal med alla elever så att vi bemöter dem och ger dem den trygghet som de förtjänar och ska ha. Vi har också ett samarbete med kommunen så att varje elev erbjuds en plats, antingen på Praktiska i Linköping eller på en annan skola inom kommunen och vi tittar på kringliggande kommuner vilka som har möjligheten att ta emot eleverna, säger Magdalena Hammar
- Vi har fått en bild av vilka elevgrupper det rör sig om och vi försöker nu tillmötesgå önskemålet om att hjälpa till med studievägledning för eleverna, säger kommunens bildningschef Christer Lordh i ett pressmeddelande.
För vissa kom beskedet som ett tufft slag.
- Det är klart att elever och föräldrar blir ledsna och upprörda och arga. Det är en liten skola där vi har nära kontakt med alla elever och då blir det mycket känslor, konstaterar Magdalena Hammar.
Flera tjänsterSammanlagt berörs även mellan 15 och 17 tjänster på skolan.
- Det kommer utlysas tjänster inom koncernen som man får söka. Fackliga förhandlingar inleds nästa vecka, säger Hammar.