Postterminalen i fokus
NORRKÖPINGDet var hektiskt värre på postterminalen i Norrköping i går. Detta trots att postsorteringen var nerlagd på grund av upptäckten av ett vitt pulver i en låda under natten mot onsdagen. Postpersonal, polis, brandmän och media kretsade kring de avspärrade lokalerna under dagen. Och alla väntade på samma sak - provresultatet.
Polisen spärrade av vid postterminalen i Norrköping när man hittad pulvret. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Det handlar om pulver i storleken av en liten sockerbit som har hittats i lådan, säger terminalchef Eva Lind.
<b>Får antibiotika</b>
De anställda duschar och samlas sedan i en gymnastiksal i terminalen för att få mer information. Smittskyddsläkare Sverker Eriksson vid Vrinnevisjukhuset anländer till postterminalen vid femtiden på morgonen.
Han har med sig antibiotika till samtliga i lokalerna under natten, totalt ett sextiotal personer. Främst är det två personer som kommit i direkt kontakt med pulvret. Antibiotikan ska de ta var tolfte timme tills provsvaren är klara.
- Jag bedömde det som att vi måste ge antibiotika i förebyggande syfte. Inväntar vi provresultatet kan vi förlora dyrbar tid. Dessutom lindrar det oron för de anställda att få antibiotikan, säger han.
Han säger vidare att personalen var mycket samlad när han anlände till platsen.
<b>Nytt larm</b>
Vid niotiden på förmiddagen kommer ett nytt larm om upphittat pulver. Denna gång från Universitetet i Linköping. Också där handlade det om en blå plastlåda som levererats från posten i Norrköping.
- De åtta personer som kommit i kontakt med denna låda har fått antibiotika på sjukhuset. Vi har spärrat av godsintagningen vid biblioteket i D-huset samt den stora, centrala godshanteringen. Och all internpost stoppas tills vi vet vad proverna visar, säger universitetets informationschef Lars Holberg.
Två brandmän tar sig in till postsorteringen vid tiotiden på förmiddagen för att leta efter ett trasigt brev som pulvret kan ha kommit i från. Detta i ett försök att spåra en avsändare och på så sätt kunna kontakta denne för att få veta vad brevet innehåller. Men de får ge upp utan resultat.
- Pulvret kan ha legat i lådan i en månad för detta är inte lådor som rengörs regelbundet. Vi vet inget i nuläget, säger beredskapssamordnare och förste brandingenjör Hans Eriksson, när klockan slår tolv på dagen.
Vid den tiden var det mesta av polisen och räddningstjänstens arbete i lokalerna avklarat och det enda som i stort sett återstod var att vänta på provresultaten. En lång väntan för både postens anställda och räddningspersonalen. Fast den personal som befann sig i lokalerna under natten fick återvända till terminalen för att ta sin andra dos med antibiotika vid 17-tiden.
Proverna från både Linköping och Norrköping skickades med samma transport till Umeå under onsdagsförmiddagen för analys vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.
Flera prover från andra håll i landet fanns också med i transporten.