Postchef får livränta för arbetsskada

Länsrätten i Östergötland har gett en postmästare i Norrköping rätt gentemot Försäkringskassan och erkänner utbrändhet som arbetsskada.

NORRKÖPING2005-07-08 06:00
Länsrätten bedömer att den hårda psykiska press det inneburit att lägga ner fyra postkontor har lett till den utmattningsdepression postchefen drabbats av. Mycket få fall av den här karaktären har tidigare lett till en godkänd arbetsskada.
Postmästaren har arbetat inom posten sedan 50-talet och blev enhetschef över fem postkontor under en turbulent tid på 90-talet med uppsägningar av personal och nedläggningar av kontor. Det innebar en enorm psykisk påfrestning då fyra av de fem kontoren skulle stängas.
Postmästaren blev ansvarig för att genomföra uppsägningar och omplaceringar, och fick hantera allmänhetens ilska över att förlora sitt lokala postkontor när nedläggningar genomfördes. Dessutom skedde ett rån i ett av postkontoren, vilket ytterligare spädde på stressen för postchefen.
Från och med februari 1997 blev postmästaren sjukskriven och i augusti 1999 beviljades halv förtidspension.
Försäkringskassan avslog förra sommaren ansökan om arbetsskada med hänvisning till att "den medicinska utredningen visar att det inte är allmänt accepterat inom vetenskapen att skadlig inverkan i arbetet kan ge en bestående nedsättning av arbetsförmågan på grund av psykisk störning i form av av utbrändhet".
Länsrätten har nu gett postmästaren rätt till livränta från och med augusti 1999.
Rätten var dock inte enig, rättens ordförande anser att chefspositioner innebär besvärliga personalsituationer och att förhållandena inte varit extrema. Ordföranden ser inte heller att det framkommit någon hög grad av sannolikhet för samband mellan arbetet och de psykiska besvär som uppkommit.
Livränta kan betalas ut via Försäkringskassan om man efter en arbetsskada fått nedsatt arbetsförmåga. Livräntan täcker upp skillnaden mellan inkomsterna före och efter skadan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om