Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

POSK och Vänstern vinnare i kyrkovalet

Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) och Vänstern i Svenska kyrkan (ViSK) blev kyrkovalets stora vinnare. "Det är ett omtumlande valresultat", säger Mona Olsson, ViSK:s ordförande i både Norrköping och Sverige.

Mona Olsson, ordförande för Vänstern i Svenska kyrkan.

Mona Olsson, ordförande för Vänstern i Svenska kyrkan.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2021-09-20 16:30

POSK fick 31,18 procent av rösterna i Norrköpings pastorat och ökade från 12 till 14 mandat, enligt det preliminära valresultatet. Därmed blir POSK den största nomineringsgruppen i kyrkofullmäktige.

– Det känns väldigt glädjande. Det är bara att tacka alla våra kandidater och valarbetare som har ställt upp och jobbat väldigt hårt, säger Anne Olofsson, ordförande för POSK i Norrköping.

ViSK fick 9,46 procent och ökade från tre till fyra mandat.

– Det är en arbetsseger. Vägen till valframgång går genom att rekrytera kandidater och valarbetare, men också genom att organisera sig, och där har vi varit riktigt duktiga i hela landet den här gången, säger Mona Olsson, ordförande för ViSK.

Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna ökade från ett till två mandat i kyrkofullmäktige. Samtidigt tappade Sverigedemokraterna och Borgerligt alternativ varsitt mandat. 

Arbetarepartiet Socialdemokraterna fick drygt 300 färre röster än i förra valet, men får ändå behålla sina 13 mandat. Backade gjorde även Alla tiders kyrka i Norrköpings pastorat, som också ser ut att få behålla sina fyra mandat.

Att flera av de partipolitiska grupperna backade i valet tolkar Anne Olofsson som att väljarna vill att andra nomineringsgrupper tar över kyrkopolitiken i framtiden. Framgången för POSK förklarar hon även med att de har många bra personer som har varit engagerade i kyrkan länge på sina listor.

– Vi är kända i kyrkliga sammanhang och människor vet vad vi står för. Det tror jag också har betydelse. I vårt program står de kyrkliga frågorna i fokus. Det är kyrkan vi vill utveckla.

ViSK fördubblade sina mandat i kyrkomötet, från 9 till 18, och ökade från två till fem mandat i stiftsfullmäktige.

– Vi har gått fram överallt i hela landet. Mina medlemmar är något chockade men glada, säger Mona Olsson.

Hon tror att resultatet i kyrkovalet ger en fingervisning om hur det kommer att gå i de allmänna valen 2022.

– Det blåser vänstervindar både inom kyrkan och i samhället i övrigt.

Valdeltagandet sjönk från 15,36 till 14,7 procent i Norrköpings pastorat. Både Anne Olofsson och Mona Olsson beklagar att inte fler gick till valurnorna.

– Jag tycker att det är tråkigt att få utnyttjar sin medborgerliga möjlighet att rösta i kyrkan, säger Anne Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!