Positivt med etnicitet
Genom att utnyttja sitt ursprung kan Norrköpingsbor lyckas som företagare.- Att använda sig av etnicitet i sitt företagande kan vara positivt, säger Anna Johansson, som nyligen har skrivit en magisteruppsats i ämnet.
Sandra Ahlstrand och Anna Johansson arbetar med att undersöka hur etnicitet kan vara en tillgång i företagande. Foto: Andreas Skoog
Foto:
- Det intressanta med just den här underökningen är att den beskriver de positiva aspekterna av att ha ett företag där etniciteten har en betydande roll.
I undersökningen lyfts det fram att det i Norrköping bor 20 000 människor med annan etnisk bakgrund än svensk. De driver företag som omsätter miljoner och har en uppskattad köpkraft på 2,6 miljarder kronor.
- Jag ville försöka få folk att se fördelarna i och vilka positiva potentialer det finns med att använda etniciteten, säger Anna Johansson.
- De undersökningar som har gjorts förut har mest fokuserat på problemen som finns och inte möjligheterna.
Tillsammans med Sandra Ahlstrand, som var med om att göra den första undersökningen, arbetar hon nu med en utveckling av projektet.
- Förut fanns det inte ens några begrepp för den här sortens företag, säger Anna.
Tre sorter
I förra årets undersökning arbetade de därför med att skapa en begreppsbild för att se om den här sortens företagande över huvud taget fanns.
- Vi kom fram till att det finns tre sorters etnicitetsdrivet företagande, berättar Sandra. Anammad etnicitet - där har man lånat en etnicitet för att göra ett företag eller en vara unik, Autentisk etnicitet - där är det företagaren själv som använder sig av sin bakgrund och sitt ursprung för att marknadsföra sin vara, Adresserad etnicitet - där riktar man en vara eller tjänst till en viss etnisk grupp.
I det nya projektet ska de försöka få en bredare helhetssyn för att kunna påverka organisationer och politiker.
- Målet är att öka företagandet och tillväxten i kommunen, och att på det här sättet även skapa integration, säger Sandra Ahlstrand.
Båda tycker att det ofta finns en rädsla för att tala om kundgrupper ur ett etniskt perspektiv eftersom folk är rädda för att bli betraktade som rasister. De påpekar också att etniciteten inte är något som bara rör invandrare. Det finns ju även en svensk etnicitet.
- Etnicitet behöver ju inte heller vara bundet till en nation, säger Sandra.
- Det kan vara att man är same eller kurd eller har någon annan slags grupptillhörighet.
Vi och dom
I tider när nu stora industrier läggs ner och många går arbetslösa tycker de det är viktigt att vi skaffar oss ett nytt företagarklimat i framtiden. Där tycker de att etniciteten är en faktor som skulle kunna påverka företagandet i en positiv riktning.
- Vi behöver få igång nya sätt att skapa tillväxt och då är etniciteten något som kan lyftas fram och tillvaratas för att få en större målgrupp, säger Sandra.
- Här ligger vi långt framme i Norrköpings kommun, säger Anna.
De tycker att det finns en hel del att hämta i den här sortens företagande och att det blir ett sätt för alla etniska grupper att samspela. I sin uppsats diskuterar Anna även begreppet "vi och dom" och tycker att det inte behöver vara enbart negativt.
- Det kanske är det enda sättet för oss att egentligen förstå och acceptera varandra, säger hon.
Genom den nya undersökningen hoppas de nu kunna hitta mer konkreta saker som kommunen kan göra för att vara till hjälp och stötta de här företagarna.
- Vi har en framtida vision om att det ska byggas upp ett resurscentrum som är inriktat specifikt på de här frågorna, säger Sandra.
- Det är det vi hoppas och tror på för nu finns ju kunskapen.