– Det förekommer. Rädslan har jag större förståelse för än att man tiger för att vara lojal, ändå är det positivt att det rör sig om tråkiga undantag, säger chefsåklagare Torsten Angervåg.
Samtidigt menar han att det ytterst sällan sker hot eller påtryckningar av personer som inte har någon relation eller koppling till den som trycker på.
Nästan alla allvarliga händelser, knivskärningar, skottlossningar, utpressning, grov misshandel och sprängningar är relaterat till personer som på ett eller annat sätt är i eller har varit i en kriminell miljö.
– Undantaget är knivskärningarna vid Söder Tull, men det betyder inte att samhället ska se förbi de som exponerar sig för oerhörda risker att bli utsatt för brott. Då kan det sprida sig, fler dras in i konstellationer som kan bli ett hot mot samhället, utvecklingen med skjutvapen och sprängningar ökar risken för allmänheten, säger Torsten Angervåg.
Exempelvis vid skottlossningen nyligen mot en butik i centrala Norrköping, där det kunde ha varit en kund som träffats och vid en skottlossning i Lindö för några år sedan när man hittade kulor i staketen till villatomter.
Samma namn på misstänkta brottslingar återkommer ständigt utan att utredningen leder till åtal.
– Även offren vägrar samarbeta om vad det vet och vem som kan har gjort det. En svår situation där man ibland även sprider desinformation, så det är viktigt att allmänheten hjälper till så att vi når fram till åtal, säger Torsten Angervåg.
Det nya lagförslaget om skärpt lagstiftning anser han är ett steg i rätt riktning, där brott mot knivlagen i nuläget i praktiken är ett bötesbrott, men som efter förslaget kan innebära att den som bär kniv kan misstänkas för förberedelse till misshandel, grov misshandel eller dråp.
– Om en person som tidigare är dömd och bär kniv för att skydda sig, kan man även misstänka att personen kan komma att använda den, i försvar eller angrepp, och att man då är likgiltig för vad som händer, säger Torsten Angervåg.
Han tycker att det är ett misslyckande av samhället när man i domstol skyndsamt handlägger ungdomsärenden, men där nästa steg fallerar.
– Statens institutionsstyrelse eller Kriminalvården borde ha det övergripande ansvaret för att den som döms skyndsamt placeras. Det är inte bra för någon att dömda är på fri fot och kan begå nya brott.
Det finns dock annan kriminalitet som Torsten Angervåg känner djup oro för och som behöver uppmärksammas mer, det gäller de många flickor i Norrköping som utsätts för könsstympning.
– Vi måste vara tydliga med vilka regler som gäller när man kommer till det här landet och det handlar inte om fördomar eller främlingsfientlighet. Skola, socialtjänst och sjukvård måste samarbete kring det här. Positivt är att läkarkåren har blivit mer kunnig när det gäller att fastställa när ingreppet skett, så att vi kan lagföra även dem som säger att ingreppet skett innan man kom till Sverige.
Likaså är det positivt när allmänheten vågar lägga sig i.
– Det är tack vare att kvinnorna, som hörde en flicka prata med den nu för våldtäkter dömda "modellfotografen", vågade kontakta flickan som anmälan kunde göras. Och det har med stor sannolikhet stoppat mannen från att begå fler brott, säger Torsten Angervåg.