På måndagen redovisade kvartetten vad man anser sig ha åstadkommit i ”halvtid”, efter två av de fyra år som gått av mandatperioden efter senaste valet.
Men det har ju varit skarp kritik i media mot bland annat för lite korttidsplatser för äldre och många har känt oro efter anlagda bränder i bland annat Klockaretorpet?
– Det har vi dock förbättrat, genom att vi bland annat återöppnat ett antal korttidsplatser och antagit en utbyggnadsplan av fler särskilda boendeplatser, förklarade kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD).
– Och när det gäller bekymren i bland annat Klockaretorpet, har vi utökat kommunens personal där och i andra områden och dessutom etablerat samarbete med ideella krafter i föreningar och organisationer i olika stadsdelar, vilket bidragit till en bättre och tryggare situation. Vi har även haft hjälp av vår integrationsfond, för att öka stödinsatserna.
Kommunalrådet Karin Jonsson (C) lade till:
– I det här sammanhanget känns det bra att vi tidigt bildade en områdesdelegation, för att jobba med våra olika bostadsområden. Och med tanke på alla oroligheter vi haft, känns det bra att vi startade så tidigt med den här delegationen och anställde egen personal, då vi såg att det fanns problem i vissa områden.
Kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) summerade de första två åren under mandatperioden så här:
– Efter förra valet 2014 bildade vi en kommunmajoritet genom samarbete mellan S, C, KD och L. Och trots en stormig omvärld med ekonomisk oro och ett krig i vårt närområde, som gjort att en stor mängd flyktingar sökt sig till vårt land och Norrköping, har vi lyckats hålla ordning på kommunens ekonomi. Till och med så pass bra att vi kunnat sätta av rejält med pengar till framtida investeringar samtidigt som vi förstärkt välfärden i stan.
Så kvartetten har lyckats bra, enligt dig?
– Ja, jag tycker vi har en kommunledning idag, som förmår fatta beslut, som förmår göra saker och få majoritet för vad man vill göra.
– Och det kanske viktigaste av allt efter de här två första åren, är att vi fått en rejäl vändning på arbetsmarknaden. Vi har ju haft en hög arbetslöshet under lång tid, men nu ser vi en vändning och har snabbaste jobbtillväxten i modern tid i Norrköping.
Så ni har löst de flesta problemen under de här två åren?
– Nej, vi har fortfarande många utmaningar att klara, när det gäller skolan, äldreomsorgen och annat. Men vi har lagt en bra grund för framtiden under de två gångna åren.
Karin Jonsson (C) nämnde en annan satsning:
– Just nu grävs det ner bredband på flera områden i kommunen och den utbyggnaden är en viktig förbättring för både företag och privatpersoner. Bland annat på Vikbolandet, i Kolmården och även inne i stan.
Kommunalrådet Olle Johansson (S), med ansvar för skolan, summerade så här:
– Vi tog emot 940 nyanlända elever från förskola till gymnasium i fjol och det ställde förstås stora krav på vår organisation. Det var en ganska tuff situation, men jag vill påstå att vi klarade det mottagandet i nästan alla fall och lyckades få fram lokaler och personal i tillräcklig utsträckning.
Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S) är ansvarig för stadsplaneringen:
– Vi har anställt mycket ny personal på planeringssidan, för att kunna möta trycket från företag och de som vill flytta hit, för att snabbt ta fram nya detaljplaner och underlätta mer byggande.
– Sedan, tillägger hon, har vi byggstarten av nya höghastighetsjärnvägen Ostlänken som väntar, med första spadtaget nästa år. Det är givetvis mycket spännande och en ny viktig del av framtiden i Norrköping.
För näringslivsfrågorna ansvarar kommunalrådet Reidar Svedahl (L):
– Och senaste veckan har jag glatts åt de orgier av positiv reklam som Norrköping fått i tv, via SM-veckan! Alla har sagt att den här stan är fantastisk och jag tycker att Norrköping numera har 137 000 ambassadörer, inte bara invånare, som talar bra om Norrköping och vi har också fått ett näringsliv, som visar upp en positiv trend.