Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Positiv inställning till matutredning

I samband med att kommunfullmäktige sammanträdde under måndagskvällen lämnades en lägesrapport kring den matutredning som pågår sedan alla planer på ett nytt storkök skrinlagts.

NORRKÖPING2012-05-29 04:59

Utredningsgruppen, vars ordförande Olle Johansson (S) höll i anförandet, förordar framförallt några specifika punkter när det handlar om den mat som serveras till barn, unga och äldre.

- Det handlar om hur den produceras, hur den transporteras, hur den lagas och var den äts, förklarade Johansson.

Samordna transporter

Man bör sträva efter att laga så mycket av maten så nära de som ska äta den som möjligt och i så stor utsträckning det går använda lokala råvaror. Man har också en tanke om transporterna.

- Vi har sett hur samordnade transporter varit en framgång på andra platser, sa Johansson.

- Att allt samlas på samma ställe vare sig det är till exempel mat eller kontorsmaterial och att det sedan fraktas ut med en enda gemensam transport.

Trevlig miljö

Dessutom är det viktigt med en trevlig matmiljö. Är den inbjudande och maten god kommer fler att äta i till exempel en skolbespisning resonerar man.

Johansson berättade om ett skolbesök han gjort i Norrköping.

- Där berättade de att det hände att de lagade mat till 700 personer istället för över 1000 för att de visste att det var många som skulle välja bort att äta, så ska det inte vara, sa han.

Vegetarisk kost

Man vill också att mer vegetarisk mat ska börja förtäras.

- Vegetarisk mat ska göras lika lockande som kött eller fisk.

Däremot förordade man inte en vegetarisk dag.

- Det ska inte vara ett straff. Den vegetariska maten ska vara så god att man väljer den framför det andra, så god är den om man bara lagar den rätt.

Viss oro

Det uttrycktes viss oro över att vård- och omsorgskontoret inte deltar i utredning från vissa håll, men överlag tycktes inställningen till det som presenterades väldigt positiv.

- Det här är saker som kommer ta tid att implementera och det innebär att vi kommer få lägga lite mer pengar, men vi ska lyckas, konstaterade Johansson.

- Man måste sträva efter att laga maten så nära brukaren som möjligt och då kan vi inte ta den från Sala eller Västerås. Det finns inte bara ett svar på hur man löser det, utan det finns en mängd olika svar.

En förhoppning är att kunna klubba en kostpolicy efter sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om