Utredningsgruppen, vars ordförande Olle Johansson (S) höll i anförandet, förordar framförallt några specifika punkter när det handlar om den mat som serveras till barn, unga och äldre.
- Det handlar om hur den produceras, hur den transporteras, hur den lagas och var den äts, förklarade Johansson.
Samordna transporterMan bör sträva efter att laga så mycket av maten så nära de som ska äta den som möjligt och i så stor utsträckning det går använda lokala råvaror. Man har också en tanke om transporterna.
- Vi har sett hur samordnade transporter varit en framgång på andra platser, sa Johansson.
- Att allt samlas på samma ställe vare sig det är till exempel mat eller kontorsmaterial och att det sedan fraktas ut med en enda gemensam transport.
Trevlig miljöDessutom är det viktigt med en trevlig matmiljö. Är den inbjudande och maten god kommer fler att äta i till exempel en skolbespisning resonerar man.
Johansson berättade om ett skolbesök han gjort i Norrköping.
- Där berättade de att det hände att de lagade mat till 700 personer istället för över 1000 för att de visste att det var många som skulle välja bort att äta, så ska det inte vara, sa han.
Vegetarisk kostMan vill också att mer vegetarisk mat ska börja förtäras.
- Vegetarisk mat ska göras lika lockande som kött eller fisk.
Däremot förordade man inte en vegetarisk dag.
- Det ska inte vara ett straff. Den vegetariska maten ska vara så god att man väljer den framför det andra, så god är den om man bara lagar den rätt.
Viss oroDet uttrycktes viss oro över att vård- och omsorgskontoret inte deltar i utredning från vissa håll, men överlag tycktes inställningen till det som presenterades väldigt positiv.
- Det här är saker som kommer ta tid att implementera och det innebär att vi kommer få lägga lite mer pengar, men vi ska lyckas, konstaterade Johansson.
- Man måste sträva efter att laga maten så nära brukaren som möjligt och då kan vi inte ta den från Sala eller Västerås. Det finns inte bara ett svar på hur man löser det, utan det finns en mängd olika svar.
En förhoppning är att kunna klubba en kostpolicy efter sommaren.